Г-7 изключи Русия от клуба на икономическите сили и обяви готовност за още санкции

Първа среша на високо ниво между Киев и Москва след анексията на Крим

Г-7 изключи Русия от клуба на икономическите сили и обяви готовност за още санкции

Лидерите на държавите от Г-7 решиха да изключат Русия от следващата среща на най-богатите държави като наказание за присъединяването на Крим и заявиха готовност да наложат още санкции. Москва отново игнорира мерките, но се съгласи на първи официален контакт с новите украински власти.

 

Руският външен министър Сергей Лавров за пръв път след началото на кризата се срещна с украинския си колега Андрий Дешчица. Разговорът се проведоха в рамките на срещата на върха за ядрената сигурност в Хага.

 

Това е най-високото равнище на дипломатически контакт между двете страни от началото на кризата в Украйна.

 

"Ситуацията в Украйна не е възможно да се реши без извършване на широкомащабна конституционна реформа", заяви Сергей Лавров след срещата.

 

Той уточни, че е говорил за това на срещите си с американския държавен секретар Джон Кери и с Дешчица.

Обама предупреди Путин да не влиза в Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама изрази тревога, че Русия може да навлезе по-дълбоко в Украйна, Асошиейтед прес.

 

"Това би било лош избор от страна на руския президент Владимир Путин. Има друг път пред Русия", каза американският президент на обща пресконференция във вторник с холандския премиер Марк Рюте.

 

Световните лидери създадоха необходимата рамка, за да накарат Русия да плати допълнителна цена, ако предприеме следваща стъпка, навлизайки в Украйна.

Още

"Не можем да наложим това на украинските ръководители, но такава е нашата оценка на ситуацията", подчерта Лавров.

"Говорих за това с и.д. външен министър на Украйна, който помоли за тази среща, и изложихме стъпките, които назначените от Върховната рада (украинския парламент) ръководители трябва да предприемат, за да организират най-после нормален общонационален диалог", заяви руският външен министър.

 

Г-7 с готовност за нови санкции

 

На извънредна среща, свикана от президента на САЩ Барак Обама в Хага, лидерите на Г-7 се договориха да не участват в планираната за юни среща на Г8 в Сочи и вместо това да се срещнат без Русия в Брюксел.

 

"Ние оставаме готови да усилим действията, включително да координираме санкции по сектори, което ще има изключително значим ефект върху руската икономика, ако Русия продължава да ескалира ситуацията”, се посочва в изявление на Г-7.

 

Под "ескалация" Г-7 разбира руски военни ходове в региона.

 

"Изглежда има съгласие за най-важните сектори (в които могат да бъдат наложени санкции - бел. ред.): енергетиката, банките и финансите, оръжията...", посочи високопоставен американските представител, който пожела анонимност, предаде АФП, цитирана от БТА.

 

"Приемането на подобни санкции би засегнало цялата икономика и всеки признава, че за това се плаща цена. Само че тази цена ще бъде много по-висока за руснаците, които ще загубят повече от изолация на глобално равнище", допълни същият анонимен източник.

"Ние препоръчваме на нашите министри на външните работи да не присъстват на априлската среща в Москва”, се казва в документа. Тя беше свързана с подготовката на срещата в Сочи през юни.

 

Подкрепа за мисията на ОССЕ в Крим

 

Освен това лидерите на страните от Г-7 смятат за "стъпка в правилната посока” подкрепата на Русия за мисията на ОССЕ в Украйна и призовават всички страни да ѝ предоставят безопасен достъп на територията на страната.

 

"Подкрепата на Русия за мониторинговата мисия на ОССЕ е стъпка в правилната посока. Ние с нетърпение очакваме скорошно развитие на мисията, което да помогне за диалога, да намали натиска и да се нормализира ситуацията. Призоваваме всички страни да осигурят на членовете на мисията безопасен достъп до цялата територия на Украйна”, се казва в комюникето от срещата в Хага.

 

Москва готова да продължи контактите

 

Още снощи външният министър на Русия Сергей Лавров заяви от Хага, че Русия " не се е вкопчила в Г-8" и че "има и други международни формати като Г-20".

 

"Русия е готова да продължи контактите си с Г-8 на всички равнища, включително и на най-високо", каза от своя страна говорителят на руския президент Владимир Путин.

 

"Нежеланието на останалите ни партньори да продължаваме диалога и сътрудничеството е "контрапродуктивно както за нас, така и за самите тях", посочи Дмитрий Песков.

 

Според американския вестник "Ню Йорк таймс" някои критици на правителството на Обама смятат, че отстраняването на Русия показва липса на решителност сред съюзниците да предприемат по-твърди стъпки.

 

Определено обаче има увеличаване на решителността на Запада в сравнение с първите дни от Кримската криза, когато Германия и някои други съюзници казаха, че е прибързано да се мисли за изключване на Русия от клуба на индустриалните демокрации. Обявявайки, че ще бойкотират срещата на Г-8 в Сочи, седемте страни заявиха, че вместо това ще се съберат във формат Г-7 през юни в Брюксел.

 

"Ние ще прекратим участието си в Г-8, докато Русия не смени курса", заявиха седемте като едва доловим призив към руските лидери извън кръга на Путин да окажат влияние за промяна в посоката, пише "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?