Г-7 няма да се намеси в подкрепа на долара

Финансовите министри и централните банкери от групата на 7-те се споразумяха на срещата си, която приключи в неделя, нито една държава да не предприема мащабни валутни интервенции с цел да спре падането на курса на долара, предаде АП.

В заключителното комюнике от форума е включена формулировка, която се приема и от САЩ, и от Европа, като позволява и на двете страни да се приемат за частични победители. Вашингтон настояваше в документа да бъде се отбележи "голямата гъвкавост" в съотношението на обменните валутни курсове.

Подобна формулировка бе използвана за първи път на срещата на Г-7 през септември миналата година. Тя бе изтълкувана от играчите на валутния пазар като разрешение за спада на обменния курс на долара без заплаха, че САЩ или други държави от групата ще предприемат каквито и да е мерки, за да задържат падането му.

Администрацията на президент Джордж Буш залага на това спадът на долара да даде възможност да се увеличи американския износ, след като американските стоки станаха по-евтини на пазарите отвъд Атлантика.

Нарастването на експорта, според Белия дом, ще се отрази положително на големите промишлени компании в страната, които през последните 18 месеца са съкратили близо 2,8 милиона работници. Прекомерната нестабилност и резките колебания в курсовете на световните валути са нежелателни, се допълва в заключителното комюнике от форума в Бока Рейтън, цитирано от Би Би Си.

Очевидно тази фраза отразява задкулисно споразумение, че доларът не трябва да продължава да пада спрямо британската лира, йената и еврото, а курсът на юана трябва да стане плаващ, допълва Би Би Си.

В същото време агенция Блумбърг съобщи днес, че доларът поевтинява спрямо еврото в азиатската междубанкова валутна търговия на фона на спекулациите, че лихвите в САЩ ще останат по-ниски от европейските и така се подкопават усилията на европейските министри от Г-7 на срещата в Бока Рейтън да задържат поскъпването на еврото.

Курсът на еврото достигна 1,2741 долара в следобедната междубанкова търговия в Токио. "Решението на Г-7 не промени нищо", коментира Джон Мур, валутен стратег в токийския офис на Барклис кепитъл, цитиран от агенция Блумбърг.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес