Г-7 оказва натиск върху Русия да се откаже от подкрепата за Асад

Най-мощните световни сили и съюзниците им в Близкия Изток в общ фронт срещу режима в Дамаск

Г-7 оказва натиск върху Русия да се откаже от подкрепата за Асад
Държавите от клуба на най-мощните световни сили Г – 7 и съюзниците им от Близкия изток опитват да изолират сирийския президент Башар Асад и да окажат натиск върху Русия да спре подкрепата си към него часове преди американският държавен секретар Рекс Тилърсън да отлети за първото си посещение в Москва – най-големият поддръжник на режима в Дамаск. Страните от Г-7 обаче не постигнаха съгласие за нови санкции срещу Русия и заявиха, че не може да се постигне мирно решение на конфликта в Сирия без нейно участие.
 
Шестгодишната гражданска война в Сирия бе основна тема на срещата на външните министри на страните от Г-7 в Лука, Италия, към която във вторник се присъединиха и представители на Турция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Катар, които също не приемат "спасяването" на Асад.
 
"Министрите от Г-7 се обединиха около становището, че не може да има военно решение за Сирия и Русия трябва, "доколкото е възможно", да бъде включена в усилията за постигане на мир", заяви италианският министър на външните работи Анджелино Алфано, цитиран от ДПА.
 
Той съобщи, че на срещата в тосканския град Лука е имало обединение също около становището, че "Русия не трябва да бъде изолирана, а напротив, доколкото е възможно, да бъде включена в процеса на политически преход в Сирия".
 
"Страните от Г7 са единодушни, че за Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия. Време е Русия да спре да подкрепя сирийския президент Башар Асад и да покаже, че искрено желае мир. Това не е агресивна позиция срещу Русия, а по-скоро протегната ръка при ясна позиция", каза от своя страна френският външен министър Жан-Марк Еро.
 
Вашингтон: Асад не обслужва интересите на Москва
 
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън посочи след края на срещата, че Русия трябва да избира между това дали да застане на страната на САЩ и техните съмишленици или да подкрепя сирийския президент Башар Асад, Иран и въоръжената групировка Хизбула.
 
Не е ясно дали Русия не е съумяла да приеме сериозно отговорностите си за Сирия или е некомпетентна, но тази разлика не е от значение за мъртвите, заяви Тилърсън.
 
Той коментира още, че Вашингтон не може да позволи нова химическа атака в Сирия.
 
"САЩ не виждат бъдеща роля за Асад в Сирия, но не коментират как той ще се оттегли", добави той.
 
Тилърсън, който довечера пристига на посещение в Москва, заяви, че Русия може да играе роля в бъдещето на Сирия, но заемането на страната на Асад не обслужва дългосрочните ѝ интереси.
 
"За всички нас е ясно, че управлението на рода Асад е към края си. Въпросът как ще настъпи този край и как ще се осъществи преходът обаче може да е много важен за трайността, стабилността в една обединена Сирия. Надяваме се, че руското правителство ще стигне до извода, че е застанало на страната на ненадежден партньор в лицето на Башар Асад", каза Тилърсън, цитиран от Ройтерс.
 
Няма консенсус за нови санкции срещу Русия
 
Между страните от Г-7 няма консенсус за налагане на нови санкции срещу Русия заради подкрепата ѝ за сирийския президент, заяви италианският външен министър Анджелино Алфано, цитиран от Асошиейтед прес.
 
Вчера британският външен министър Борис Джонсън заяви, че Лондон би обсъдил възможността за допълнителни санкции срещу високопоставени сирийски и руски военни, а Алфано съобщи, че Джонсън е повдигнал въпроса на срещата на външните министри.Изолирането на Русия или притискането ѝ в ъгъла "би било погрешно", заяви Алфано.
 
"Позицията на Г-7 е много ясна - запазване на съществуващите санкции" срещу Русия заради военната ѝ дейност в Украйна, добави той.
 
"Искаме да убедим Русия да подкрепи политическия процес с цел мирно разрешаване на сирийския конфликт", заяви от своя страна германският външен министър Зигмар Габриел.
 
Той уточни, че това е и позицията на държавния секретар на САЩ. "Той има цялата ни подкрепа за утрешните преговори в Москва", увери Габриел.
 
Натискът върху Русия се усилва
 
Натискът върху Русия да се откаже от връзките си с Башар Асад, чиито сили атакуваха с химическо оръжие бунтовниците в сирийската провинция Идлиб, убивайки 87 души, в това число и 31 деца, става все по-силен.
 
В телефонен разговор британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп са стигнали до извода, че е възможно да убедят Москва да спре подкрепата си за режима на сирийския президент. Великобритания и Канада пък обявиха, че е възможно да затегнат санкциите срещу Москва, ако продължава да подпомага Асад.
 
Според Тръмп и Мей съюзът на Русия с Асад "не е в неин стратегически интерес", каза говорителка на Мей.
 
Великобритания изрази "пълна подкрепа" за ракетния обстрел, на който САЩ подложиха в нощта срещу петък военната база "Шайрат" в провинция Хомс в отговор на химическата атака. Берлин от своя страна обяви, че Русия "трябва да бъде изкарана от ъгъла на Асад", за да може най-малкото да участва в процеса по търсенето на политическо решение на кризата в Сирия.
 
Меркел: Трябва да се работи с Русия за политическия преход в Сирия
 
Във вторник канцлерът Ангела Меркел говори по телефона с американския президент Доналд Тръмп и е посочила пред него необходимостта организираният от ООН политически процес за Сирия да продължи, съобщи германското правителство.
 
Според изявление на правителствения говорител Щефен Зайберт, канцлерката е казала, че след понятната реакция на САЩ на жестокото нападение с химическо оръжие трябва да се направи всичко възможно за напредък в политическия процес под егидата на ООН.
 
Меркел е подчертала, че е изключително важно да се работи с Русия за започването на политически преход и че целта е Сирия да бъде мирна и стабилна страна, която не се ръководи от президента Башар Асад.
 
Сериозно изпитание за Тилърсън в Москва
 
Усилията на Г-7 да формират обединен фронт срещу Асад идват само няколко часа преди визитата на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва.
 
Русия продължава да отхвърли обвиненията на Запада, че Асад стои за атаката с химическо оръжие и хвърля вината върху бунтовниците.
 
Ройтерс коментира, че така Тилърсън, който има значителен бизнес опити по отношение на Русия в качеството си на бивш шеф "Ексън Мобайл", но никакъв като държавник, е изправен пред най-сериозния си дипломатически тест през тази година.
Сериозни резерви около мисията на Г-7
 
Британското издание "Индипендънт" коментира обаче, че лидерите от Г-7 не биха могли да накарат Путин да размисли за Асад - дори и да искат.
 
Изданието отбелязва, че Русия в момента разчита на Сирия за своя нов статут на велика световна сила, а същевременно Западът е наясно какви са рисковете от възникване на властови вакуум в Близкия изток.
 
Поради тази причина според вестника е много малко вероятно Русия да оттегли подкрепата си за Башар Асад въпреки призивите за това от срещата на външните министри от Г-7 в Италия.
 
В статия, озаглавена "Защо Владимир Путин няма да се оттегли от Сирия", "Гардиън" коментира, че това няма да стане, защото Русия не е възприела умерена позиция към Сирия и вместо това се е окопала там, както и че в Москва никой не иска да отстъпва територия на САЩ.
 
Тръмп мълчи за Сирия
 
"Вашингтон пост" коментира от своя страна, че военните удари на Тръмп в Сирия се натъкват на сложност поради ролята на Иран. Според изданието това е така, защото с всяко задълбочаване на американската намеса се повишава рискът от пряка конфронтация между тях.
 
Много гласове се чуха за политиката към Сирия, но Тръмп мълчи, пише "Ню Йорк таймс".
 
Вестникът посочва, че представители на американското правителство са представили силно различаващи се виждания за външната политика след ударите с крилати ракети миналата седмица, както и че Тръмп не е говорил публично за Сирия след тях. Това според изданието оставя световните лидери и американските конгресмени в неведение какво възнамеряват да правят САЩ по-нататък.
 
"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че САЩ са загатнали за втвърдяване на позицията им към Сирия на фона на днешната визита на държавния секретар Рекс Тилърсън в Москва. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?