Г-7 призова Русия да спре да дестабилизира демократичните системи

Ако действията на Москва го наложат, те са готови да наложат допълнителни рестриктивни мерки

Г-7 призова Русия да спре да дестабилизира демократичните системи

Лидерите на Г-7 призоваха Русия да спре да дестабилизира демокрациите и предупредиха, че са готови да засилят санкциите срещу Москва, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

"Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращото си поведение, подкопаването на демократичните системи и подкрепата си за сирийския режим", се казва в заключителното комюнике на срещата на върха в Канада.

Седемте осъждат атаката в Солзбъри и споделят преценката на Обединеното кралство, че има висока степен на вероятност, че Руската федерация е отговорна за нападениетосрещу Скрипал и дъщеря му и че няма достоверно алтернативно обяснение.

Те призовават Русия да изпълнява международните си задължения и отговорността си като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за укрепването на международния мир и сигурността, като добавят, че въпреки всичко, ще продължат да работят с нея за решаването на регионални кризи и глобални предизвикателства, когато това отговаря на интересите им.

Лидерите от Г-7 потвърждават осъждането на незаконното анексиране на Крим и трайната си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Те потвърждават ангажимента си да помагат на Украйна в прилагането на нейната амбициозна и необходима програма за реформи и напомнят, че санкциите ще продължат, ако Русия не демонстрира пълно спазване на задълженията си според Минските споразумения и зачитане на украинския суверенитет.

Ако действията на Русия го наложат, те са готови да предприемат допълнителни рестриктивни мерки срещу нея, като същевременно остават ангажирани с подкрепата за руското гражданско общество и обещават да съдействат и инвестират в контакти между хората.

Седемте страни декларират готовността си за координирани действия в отговор на чуждестранни играчи, които се стремят да подкопаят техните демократични общества и институции, избориня им процес, суверенитет и сигурност, като подчертават, че тези заплахи, особено когато произтичат от държави, застрашават не само тях, но и международния мир и сигурност и международния правов ред.

Лидерите на Г-7 отново призоваха Северна Корея да осъществи пълен, проверим и необратим демонтаж на цялото си ядрено и ракетно въоръжение и се договориха да вземат мерки да не допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Г-7 с изключение на САЩ декларират отново твърдата си привързаност към прилагането на Парижкото споразумение за борба с глобалните промени в климата.

В комюникето позицията на САЩ по този въпрос и изнесена в отделен параграф. В него се посочва, че САЩ „смятат, че стаблиният икономически ръст и развитието зависят от всеобщия достъп до надеждни източници на енергия“. Страната изразява привързаността си към продължаващите действия за укрепване на световната колективна енергийна сигурност, застъпвайки се за поддържане на открити, разнообразни, прозрачни и безопасни глобални пазари за всички видове енергия.Заедно с това САЩ обещават да помагат на другите страни да получат по ефективен и екологично безопасен достъп до своите полезни изкопаеми.

Страните от Г-7 освен това изразяват решителната си позиция по отношение на нарушенията на правата на човека, търговията с хора и корупциято по света и призовават международната общност да приеме решителни мерки срещу тези злоупотреби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?