Г-7 решена да възстанови поразения от вируса икономически ръст

Г-7 решена да възстанови поразения от вируса икономически ръст

Групата на седемте най-развити икономики в света Г-7 смята да възстанови ръста на световната икономика мининум до равнището от преди пандемията на коронавируса и да постави основата за бъдещ по-силен растеж, се посочва в в комюнике,  разпространено от Белия дом, след днешния им телеконферентен разговор.

Те изразяват волята си да мобилизират всички налични инструменти на икономическата политика - било бюджетни и валутни мерки или целенасочени действия, за да подкрепят незабавно и колкото е необходимо работещите, предприятията и най-засегнатите сектори.

Освен това са поискали от своите министри на финансите да координират всяка седмица прилагането на мерките и въвеждането на нови бързи и ефикасни действия.

Лидерите от Г-7 призовават МВФ и Световната банка да подкрепят страните по света за прилагане на координиран глобален отговор.

Те изразяват убеждението си, че сегашните предизвикателства, свързани с Ковид-19, се нуждаят от силни координирани международни цели, базирани на науката.

Правителствата на седемте икономики обявяват, че ще координират и здравните мерки за предпазване на хората от заразата, ще възстановят работните места и ще подкрепят световната търговия и инвестиции. Също така ще поощрят изследванията и технологичните партньорства.

"Действайки заедно, ние ще работим за решаване на здравните и икономически рискове, причинени от пандемията от Ковид-19, за да постигнем ниво на възстановяване със силен, устойчив икономически ръст и просперитет", казва се в изявлението.

Г-7 посочва, че ще работи за намаляване разпространението на вируса, включително чрез подходящи граничин мерки. Подчертава се ценността на споделяната в реално време информация, което позволява подобряване на стратегиите за предпазване. Членките на групата обещават да обединят всякаква налична епидемиологична и друга информация за по-добра борба с вируса.

Ще координират чрез онлайн платформа публичния достъп до най-новата и коректна официална информация, за да могат хората да са по-добре запознати с данните.

Членките на Г-7 вече са разговаряли със своите централни банки да продължат координираните действия за осигуряване на необходимите монетарни мерки за подкрепа на икономическата и финансова стабилност, включителнто малкия и среден бизнес и предприемачи, за да се осигури възстановяне и растеж.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес