Г-7 са готови за нови санкции срещу Русия заради Украйна

Г-7 са готови за нови санкции срещу Русия заради Украйна
Лидерите на страните от Г-7 изразиха готовност да приемат нови санкции срещу Русия заради действията ѝ в Украйна, ако е необходимо, и свързаха отмяната на вече съществуващите санкции със спазването на Минските споразумения. Това се казва в заключителната декларация, приета в края на двудневната среща на върха на групата на седемте в Таормина на остров Сицилия.
 
"Готови сме да приемем нови ограничителни мерки, за да повишим понасяната от Русия цена, ако действията ѝ наложат това", заявяват лидерите на седемте най-развити икономики в света (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония).
 
"Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията ѝ в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си", добавят лидерите на Г-7.
 
Същевременно те подчертават важността на взаимодействието с Русия.
 
"Въпреки разногласията ни сме готови да взаимодействаме с Русия за решаване на регионални кризи и общи предизвикателства, когато това е в нашите интереси", се отбелязва в декларацията.
 
Лидерите на Г-7 обявиха готовност да си сътрудничат с Русия по решаването на конфликта в Сирия.
 
"Ако Русия използва влиянието си по положителен начин, ние сме готови да работим с нея по решаването на кризата в Сирия с цел постигане на политическо уреждане", се казва в декларацията. 
 
Побеждаването на тероризма в Сирия е невъзможно без политическо уреждане на кризата в страната, заявяват също така лидерите на Г-7.
 
"Готови сме да увеличим усилията си в борбата с международния тероризъм в Сирия, по-специално срещу "Ислямска държава" и Ал Каида. Побеждаването на тероризма обаче ще е невъзможна без политическо уреждане", се казва в заключителната декларация от срещата на върха.
 
Лидерите на Г-7 изразяват надежда, че преговорите в Астана под егидата на Русия, Турция и Иран ще доведат до деескалация на ситуацията в Сирия. Те смятат, че са постигнали значителен напредък в борбата си с ИД и са ангажирани с целта си за пълно унищожаване на групировката.
Още по темата
Още от Свят

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?