Г-7 ще действат бързо за нови икономически санкции срещу Русия

Всяка страна ще решава сама какви да бъдат конкретните мерки

Г-7 ще действат бързо за нови икономически санкции срещу Русия

Правителствата на седемте най-развити икономики (Г-7) са се споразумели да действат бързо за налагане на допълнителни икономически санкции срещу Русия в отговор на действията ѝ в Украйна. Това се посочва в съвместно комюнике на Г-7, разпространено от Белия дом.

Г-7 ще продължи да подготвя по-широки санкции срещу ключови икономически сектори в Русия, ако Москва предприеме по-агресивни действия. Според американски официален представител, пожелал анонимност, всяка страна ще решава какви конкретни санкции иска да наложи, съобщи Франс прес.

Тези санкции ще бъдат координирани, но няма да са задължително идентични, добави източникът.

Белият дом заяви, че американските санкции може да бъдат наложени още в понеделник, съобщи АП.

В комюникето на Г-7 се посочва, че поради спешната необходимост да се гарантира сигурността на Украйна по време на успешно и мирно демократично гласуване на президентските избори през май "ние сме готови за бързи действия по засилването на санкциите и мерките, за да плати Русия по-скъпа цена за своите действия".

Групата на Седемте приветства "сдържаността" с която новото правителство в Киев е действало срещу въоръжените проруски сепаратисти, които превзеха държавни сгради в източна Украйна.

В документа се изтъква, че украинските власти са направили положителни стъпки в изпълнение на задълженията по договореностите, постигнати в Женева на 17 април. Русия обаче "не предприе конкретни действия в подкрепа на Женевското споразумение" и "не осъжда сепаратистите, стремящи се да дестабилизират обстановката в Украйна", се посочва в комюникето.

"Вместо това тя продължи да изостря напрежението с все по-обезпокоителна реторика и заплашителни военни маневри на границата с Украйна", заявяват още от Г-7.

Западът и Киев вече обявиха, че Москва не спазва споразумението от Женева, което предвиждаше проруските сепаратисти да свалят блокадите и освободят превзетите правителствени сгради, но да бъдат амнистирани.

Г-7 включва икономически най-мощните страни в света: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония. Преди Русия да анексира Крим, Г-7 бе Г-8, но след като автономната република чрез референдум излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, Москва бе извадена от групата.

Американският президент Барак Обама консултира с европейските лидери още санкции срещу Москва, но в Европейския съюз все още няма съгласие за икономически мерки.

Такава възможност се смята за реална обаче, ако руските войски нахлуят в Украйна.

Очаква се първите дипломати на страните-членки на Европейския да ще се съберат в понеделник на извънредно съвещание в Брюксел, за да обсъдят възможността за нови санкции срещу Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят