Г-7 ще остави в сила санкциите срещу Русия

Най-развитите страни искат по-бързи преговори за ТТИП и мерки срещу глобалното затопляне

Г-7 заплаши Русия с нови санкции, ако ситуацията в Източна Украйна се влоши. Това стана по време на срещата на лидерите на най-развитите страни, провела се в замъка Елмау в Баварските Алпи.

Заявката на Г-7 идва на фона на новото засилване на напрежението в района на конфликта в Донбас в последно време.

Германската канцлерка Ангела Меркел призова лидерите на най-развитите страни в света да отправят "единен сигнал", че санкциите могат да бъдат отменени само, ако бъде изпълнено договореното през февруари мирно споразумение за Източна Украйна.

"Ние можем да затегнем санкциите, ако ситуацията го изисква", каза Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия вероятно ще бъдат удължени до края на годината, отбелязва Ройтерс.

По-рано Меркел обсъди с американския президент Барак Обама санкциите, като и двамата са на мнение, че те трябва да бъдат продължени, докато Москва не започне да зачита суверенитета на Украйна.

Москва от своя страна заяви, че не вижда нищо ново в коментарите на лидерите на групата на седемте най-развити промишлени страни Г-7, които заемат твърда позиция към нея по въпроса за санкциите, но намекна, че сред страните членки има разногласия, предаде Ройтерс.

"Да, ние обърнахме внимание на последните изявления за санкции. Това не са нови тези. Освен това ние привлякохме вниманието към факта, че сред участниците в тази среща има нюанси на подхода. Някои говорят за необходимостта от диалог с Русия и за невъзможността за решаване на сериозни проблеми без този диалог, така че продължаваме да следим внимателно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Ускоряват се преговорите между САЩ и Европа

Лидерите на Г-7 планират още да ускорят търговските преговори между САЩ и Европа. Целта е ключовите преговори да приключат до края на годината. Това сочи проектът за заключителна декларация от срещата на върха на Г-7.

"Незабавно ще ускорим работата си по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), осигурявайки напредък по всички елементи от преговорите, като целта е работата по проекта за споразумението да бъде завършена възможно най-скоро, за предпочитане до края на годината", се посочва в документа.

Мерки срещу глобалното затопляне

Лидерите от Г-7 подкрепиха поставянето на задължителна цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий.

Германският канцлер Ангела Меркел призова лидерите на Г-7 да се ангажират с високи цели за ограничаване на парниковите емисии. Тя добави, че водещите индустриализирани страни се ангажират да съберат
годишно финансиране за климата в размер на 100 милиарда долара до 2020 г. от държавни и частни източници.

По думите ѝ лидерите от Г-7 призовават за спиране на използването на изкопаеми горива до края на века, посочва Асошиейтед прес.

Тя каза, че страните от Г-7 смятат за необходимо да се намалят емисиите на парникови газове с между 40 и 70 процента до 2050 г. в сравнение с равнището от 2010 г., отбелязват ДПА и Франс прес.

Целта е да се постигне в дългосрочен план световна икономика, която не отделя въглеродни емисии. Френският президент Франсоа Оланд приветства "амбициозните и реалистични ангажименти" на Г-7 за климата.

Меркел, която веднъж бе наречена "климатичния канцлер", се опитва да убеди Г-7 да договорят конкретни прагове за парникови емисии преди голямата среща на ООН за климатичните промени, насрочена за края на годината в Париж.

Тя намери подкрепа на своите "климатични" усилия от френския президент Франсоа Оланд, който ще бъде домакин на голямата среща на ООН за борбата срещу климатичните промени. Оланд настоява за амбициозен ангажимент на Г-7 за ликвидиране на зависимостта от от въглеводородните горива към средата на този век, както и за финансов ангажимент да бъдат подпомогнати бедните страни да реформират своите енергийни сектори с цел по-малко въглеродни емисии.

Следващата среща на върха на Г-7 ще се състои през 2016 г. в малкия японски крайбрежен град Шима, съобщи ДПА.

Догодина Япония ще поеме ротационното председателство на Г-7 от Германия. Голямата седморка се събира на среща на върха веднъж годишно.

Споделяне

Още от Свят