Г-7 ще засили борбата срещу финансирането на тероризма в световен мащаб

Г-7 ще засили борбата срещу финансирането на тероризма в световен мащаб

Финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7 се ангажираха да активизират международната борба срещу финансирането на тероризма, предаде Франс прес.

"Доброто международно сътрудничество и обменът на информация са ключови за ефикасното справяне с финансирането на тероризма", заявиха министрите в нов план за действие, приет след двудневно съвещание в град Сендай, Северна Япония.

Финансовите лидери посочиха, че ще засилят обмена на информация от финансовото разузнаване, ще регулират банковите трансакции и ще си сътрудничат за прилагане на насочени санкции срещу финансови мрежи на терористите, отбелязва Асошиейтед прес.

Финансистите предупредиха за рисковете от излизане на Великобритания от Европейския съюз за отслабената световна икономика.

"Поради геополитическите конфликти, тероризма и притока на бежанци несигурността се засили. Шокът от евентуален Брекзит ще усложни допълнително глобалната икономическа среда", подчертаха те.

Вчера лидерите обсъдиха начините за използване на паричната политика, държавните разходи и дългосрочните реформи в подкрепа на растежа.

Заседанието им предшества срещата на върха на Г-7 в Япония следващата седмица.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?