Г-8 обеща на Африка $60 млрд. срещу СПИН

Г-8 обеща на Африка $60 млрд. срещу СПИН

Споразумение за отпускане на 60 млрд. долара помощ за борба със СПИН, маларията и туберкулозата в Африка, бе постигнато в последния ден от срещата на страните от Г-8 в  германския град Хайлигендам,предадоха световните агенции в петък.

Половината от сумата ще дадат Съединените американски щати, както вече обеща в края на май президентът Джордж Буш. Германия ще допринесе до 2015 г. с 4 млрд. долара, като ще отпуска по половин милиард долара на година в сравнение с 400 млн. през 2007 г. и 300 млн. долара през миналата година.

Италианският премиер Романо Проди обеща, че страната му ще преведе 260 млн. долара, които е обещала за този континент, но все още не е отпуснала, и че ще увеличи догодина помощта си на 400 млн. долара. 

Застъпници за облекчаване на задълженията на африканските държави критикуват страните от Г-8, че не са изпълнили обещанията си, които са поели към този континент на срещата си на върха в Гленигълс, Шотландия, преди две години.    

Музикалният продуцент Боб Гелдорф заяви на протестен концерт в Рощок вчера, че е останал депресиран след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел. Тя му споменала за помощ за Африка в размер на 700 милиона евро, при условие че според него са необходими 1,5 милиарда евро.

Фронтменът на "Ю Ту" Боно, който заедно с Гелдорф поде глобална кампания за подпомагане на Африка, отбеляза, че срещата с Меркел е била много тежка.

Споделяне

Още от Свят