Г-8 ще вземат "сериозни мерки", ако Пхенян отново изстреля ракета

В случай на поредно изстрелване на ракета или нов ядрен опит от страна Северна Корея държавите от Г-8 ще предприемат сериозни действия, предупреди британският външен министър Уилям Хейг, след като в четвъртък страните от Г-8 осъдиха "възможно най-остро" агресивната реторика на Северна Корея.

Външните министри на осемте най-развити индустриални държави заявиха, че агресивната реторика на Пхенян само ще изолира Северна Корея, и призоваха правителството да участва в "заслужаващи доверие" разговори за отказ от всички съществуващи ядрени програми и програми за балистични ракети.

 

В същото време американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че Северна Корея не е способна да нападне САЩ с ракета с ядрена бойна глава.

 

Той заяви, че макар и да не вярва Северна Корея или Иран да разполагат с ракета с голям обсег, която да може да порази САЩ с оръжие за масово унищожение, не изключва възможността двете страни рано или късно да се сдобият с такъв потенциал.

 

Американските разузнавателни служби смятат, че войнствената реторика на Северна Корея в последно време до голяма степен е опит на лидера ѝ Ким Чен-ун да покаже, че той командва парада.

 

Директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър каза, цитиран от Ройтерс, че Китай става все по-разочарован от поведението на Ким.

 

Новият лидер на КНДР, за когото се предполага, че е на около 30-годишна възраст, използва старата стратегия на Пхенян да използва заплахи, за да накара международната общност да преговаря и да си подсигури хранителни помощи, каза Клапър по време на слушания пред Комисията за разузнаване на Камарата на

представителите.

 

"Не смятам, че той има някаква особена цел, освен да изтръгне признание от света, особено от САЩ за появата на Северна Корея на сцената като ядрена сила", заяви той.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?