Г. Караджов: Има много ярки данни за съучастие на КФН в случилото се с КТБ

Реформаторският блок ще постави въпроса в управляващата коалиция

Г. Караджов: Има много ярки данни за съучастие на КФН в случилото се с КТБ

Има много ярки данни за съучастие на Комисията за финансов надзор (КФН) в случилото се с КТБ, заяви депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

"Да се проспи най-грандиозният обир, т.е. пирамида номер едно на България, именно ограбването на КТБ, и да се демонстрира, че няма връзка между функциите на КФН и случилото се – е много висока степен на некомпетентност, най-малкото. Това беше една банка, която се търгуваше на капиталовия пазар. А капиталовият пазар е може би първата от най-съществените функции на тази институция – тя не просто трябва я да надзирава, тя трябва да надзирава дали търгуваните на фондовата борса дружества съответстват по своята цена, техните акции, на реалното им състояние. След като видяхме, че на финала имаме една структура, която отвори близо 6 млрд. дупка, която се наложи парламентът да запушва в "края на деня", да се твърди, че КФН не е била съучастник – е много силно", обясни Караджов в понеделник пред БНР.

Той съобщи, че Реформаторският блок ще постави въпроса пред партньорите в управляващата коалиция: "Там ние ще знаем, утре вероятно, каква е реакцията на останалите партньори, защото не е само ГЕРБ, тук са и останалите партньори от Патриотичния фронт и АБВ. Те също трябва да изразят мнение по този казус".

Караджов припомни, че критиките на реформаторите не са само по отношение на КТБ, но и по отношение на пенсионните фондове: "В последните няколко работни дни се внасят промени в Закона за социалното осигуряване, където се казва, че една немалка част от пазара на тези дружества е фалшив, т.е. че има може би 25-30% несъответствие между цената на акциите на пенсионните фондове спрямо реалната им цена, че има свързани дружества и т.н. – все функции от страна на КФН. Аз, като народен представител, не съм видял официален доклад на ресорния орган".

Депутатът от РБ коментира и актуалната тема с рекордно високата глоба, наложена от КФН на "Икономедиа" (издател на "Капитал" и "Дневник") и на врачанското издание "Зов нюз".

По думите му с глобата е била прекрачена граница, спрямо която КФН е "като тиква пред катедрала", а именно – свободата на словото. Той припомни, че когато започна кризата с КТБ, имаше "преднамерена медийна артилерийска подготовка" от медии, които към момента така и не са глобени.

"Това са медии на модела "Кой", които доведоха до извиването на опашките пред тази банка", заяви Караджов и определи наложената глоба като удар. "Определено е бухалка, както моят колега Радан Кънев го нарече", каза още Гроздан Караджов.

"Ние на посегателства над свободата на словото реагираме много остро и наистина ще бъдем много крайни този път спрямо цялата комисия", заяви Гроздан Караджов.

Миналата седмица съпредседателят на депутатите от РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев коментира, че КФН се използва като "медийна бухалка" и настоя ръководствата на КФН и БНБ да подадат оставки заради провала им по отношение на КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България