Г-н генерал, дали няма пак да ви окажат натиск?

Г-н генерал, дали няма пак да ви окажат натиск?

Най-висшият военен в България, началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов, заяви преди дни в съдебна зала, че е одобрил сделка за армията, която смятал за неизгодна, но за която му бил оказан натиск.

"Бях привикан в кабинета на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков и той видимо притеснен ми каза: "Министърът на отбраната Николай Цонев е бесен, господин генерал. Трябва да подпишете", заяви Симеонов.

Тогава в качеството си на командващ военновъздушните сили Симеонов подписва спецификацията на сделката. 10.7 млн. лева от бюджета на ВВС се прехвърлят за сключването на сделка за купуването на поточна линия за хангари, заради която в момента е подсъдим бившият министър на отбраната Николай Цонев.

Симеонов каза, че е написал докладна записка с възражение и е твърдял, че има много по-важни нужди на ВВС, но в крайна сметка е подписал, след като тогавашният му началник Златан Стойков му е повторил "Министърът е бесен! Бесен е!".

"Бях принуден. Изпълнявах нареждане", заяви Симеонов след въпрос от защитата на Цонев как е подписал, като не е бил съгласен.

Един от основните принципи в Българската армия е този на единоначалието, но със сигурност той не би трябвало да стои над закона. А и честта на пагона със сигурност би трябвало да стои по-високо от "закана", че "министърът е бесен".

Остава загадка колко още съмнителни сделки за стотици милиони са минали по този начин. Както и за цената на мълчанието.

Публичните признания на ген. Симеонов, направени в съдебна зала, са шокиращи. В друга държава те биха предизвикали бурен скандал, както и последствия. Нито сегашният министър на отбраната, нито премиерът, нито президентът и върховен главнокомандващ са показали с нещо, че случаят ги е разтревожил. Може пък да се заинтересува правораздаването?

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?