"Г-н Спрете Брекзит", ще се бори за депутатско място в британския парламент

Стив Брей, "Г-н Спрете Брекзит"

След като от две години неуморно изразяваше несъгласието си с Брекзит пред британския парламент, Стив Брей - любимец на еврофилите и известен с прозвището "Г-н Спрете Брекзит" - сега иска да влезе в него и, както съобщи партия "Либерални демократи", ще се яви като неин кандидат на парламентарните избори на 12 декември, предаде Франс прес.

Брей ще представлява партията, която настоява за анулиране на Брекзита, в избирателен район Сайнон Вали, Южен Уелс, обяви водачката на формацията Джо Суинсън.

"Той е пламенен активист. Известен е сред привържениците на оставането в Европейския съюз и съм сигурна, че ще допринесе с енергията си за кампанията", каза тя.

Петдесет и девет годишният уелсец настоява за отказ от Брекзит от септември 2017 г., стоейки пред парламента обичайно по седем часа на ден в дъжд, вятър и пек, понякога въоръжен с внушителен мегафон.

С неизменната си синя шапка със златни звезди, като европейското знаме, той раздаваше агитационни листовки и знаменца с надежда да убеди депутатите да спрат процеса по напускане на ЕС.

Брей обясни, че е обърнал шапката си с жълтия ѝ хастар навън (жълтото е цветът на британските либералдемократи), след като чисто и просто бил убеден от желанието на Джо Суинсън да попречи на Брекзит, докато лейбъристката опозиция иска да свика референдум за ново споразумение.

"Никак не ми се ще да казвам това, но нов референдум само ще задълбочи разделението", казва Брей.

Уелсецът, гласувал преди за лейбъристите, а веднъж и за консерваторите, както довери, казва, че съзнава колко трудно ще е да спечели в избирателен район Сайнон Вали, излъчил за депутат представителка на лейбъристите и гласувал през 2016 г. в мнозинство за напускане на ЕС.

Британският премиер консерватор Борис Джонсън разчита с изборите на 12 декември да си осигури достатъчно мнозинство за изваждането на Великобритания от Евросъюза, но този залог остава доста несигурен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа