Гаф беляза втория етап от търга за магистрала "Струма"

Гръцки участник с прозрачен плик бе отстранен, фирмата ще обжалва

С гаф стартира вторият етап от търга за строеж на отсечката Дупница – Благоевград от магистрала "Струма". При отварянето на офертата на гръцката компания "Джей Енд Пи – Авакс" се оказа, че ценовото предложение е в почти прозрачен хартиен плик. Тръжната комисия обяви, че ще отстрани участникът. Представители на фирмата възразиха, че въпреки прозиращите букви, цената не се вижда и ще обжалват отстраняването си, което може да забави избора на изпълнител с месеци.

Търгът за 37-километровата отсечка от "Струма" е за проектиране и строителство. Той се провежда на няколко етапа, а изпълнител ще бъде избран на принципа на икономически най-изгодната оферта. Тежестта на цената е 50%. Предложените срокове за изпълнение ще носят на участниците 15%, а 35% са за подход към обекта. Тук влизат изисквания за налична техника и човешки ресурс, материали и цялостното изпълнение.

 

Петнадесет обединения и фирми подадоха оферти в конкурса, а в късата листа останаха осем финалиста, декларирали най-големи обороти. На първо място беше гръцката "Актор" с внушителния си оборот за последните три финансови години – 8.78 млрд. лв. без ДДС.

 

Тръжната комисия отвори в сряда техническите предложения на "Актор" и на останалите финалисти – обединение “Струма 2012” (“ПСТ Холдинг” на Васил Божков, испанската “Аксиона Инфраеструктурас” и германската “Хохтийф Салюшънс”) и на съвместното италианско предприятие “Тодини – Салини”. Във втори етап преминават и гражданско дружество "ДМХ”, в което влизат турската “Доуш”, руската “Мостовик” и българската “Хидрострой”, обединение “ОХЛ – Трейс – Струма ІІ” и консорциум “Струма – Лот 2”, в което влизат италианската “Импреза” и българските “Главболгарстрой” и “Пътстрой – 92”.

 

В момента обединението строи отсечката от Долна Диканя до Дупница на магистрала “Струма”. "Актор" пък строи участъка от "Струма" от Сандански до Кулата.

 

Въпреки че австрийската "Щрабаг" бе сред финалистите с най-големи обороти нейната техническа оферта не бе отворена в сряда заради разминаване с други изисквания на възложителя – пътната агенция.

 

"Очакваме в рамките на тази година да има избран изпълнител за лот 2 на автомагистрала "Струма", коментира пред журналисти шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. След 30 дни ще се отворят ценовите предложения на участниците, уточни той. Лазаров обясни, че не знае с колко ще се забави търгът, ако "Джей Енд Пи – Авакс" изпълни заканата си да обжалва.

 

Индикативната стойност на проекта, който се финансира от еврофондовете по програма “Транспорт”, е 200 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 27 месеца. Плановете на пътната агенция са до края на годината да има сключен договор и на пролет строителството да започне.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?