Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Гаф на прокуратурата остави Ченалова окончателно на свобода

Апелативният съд видя "злоупотреба с право" в поведението на двете страни по делото

10 коментара
Снимка: БГНЕС

Седмица, след като Софийският градски съд (СГС) не уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на отстранената съдийка Румяна Ченалова, разследващите претърпяха провал и пред втората инстанция.

Подобно на колегата си от СГС Веселина Ставрева, апелативните съдии Христина Михова, Калинка Георгиева и Стефан Илиев отбелязаха, че държавното обвинение е допуснало сериозен гаф още с привличането на Ченалова като обвиняем, заради който няма как да ѝ бъде определена най-тежката мярка "задържане под стража" и окончателно потвърдиха гаранцията ѝ от 8000 лева.

Тя бе обвинена за длъжностно престъпление и за съставяне на документ с невярно съдържание. Постоянен арест обаче може да ѝ се иска само за тежки умишлени престъпления, наказуеми с над 5 години, каквото се явява единствено престъплението по служба.

Както и първата инстанция обаче, Софийският апелативен съд (САС) прие, че прокуратурата е пропуснала да посочи в постановлението си за привличане на Ченалова като обвиняем един от задължителните елементи от състава на този текст от Наказателния кодекс (НК) – причинените вреди или облага.

Обвинението в длъжностно престъпление срещу отстранената съдийка е свързано с търговско дело, заведено през 2013 г. от "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД срещу държавната НЕК. Според него Ченалова е извършила престъпление по служба, коригирайки протокол от заседание по казуса на 22 април 2014 г. с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент доказателства в своя полза – три фактури, издадени от НЕК с получател ОЕТ.

Разследващите твърдят, че така тя е нарушила редица разпоредби от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), тъй като в случая е имало звукозапис от заседанието, а тогава се допускат поправки в протокола само въз основа на него.

Недопустимо е прокуратурата да изяснява обвинението си впоследствие

Според двата съдебни състава, разгледали мярката за неотклонение на Ченалова, прокуратурата изобщо не е посочила "каквито и да е действия на обвиняемата, с които тя е облагодетелствала ищците". Така за съда остава невъзможно да прецени дали тя е допуснала престъпление или просто дисциплинарно нарушение, поправяйки въпросния протокол.

"Недопустимо е фактическата деятелност, която прокуратурата твърди, че съставлява престъпление, да се изяснява извън постановлението за привличане на обвиняем, било то в пренията по мярката за неотклонение", категорична бе съдията-докладчик Калинка Георгиева.

Заради това САС прие, че в случая изобщо няма обвинение за престъпление по служба, уточнявайки, че оттук-нататък е безпредметно дори да се обсъждат останалите предпоставки за определяне на постоянен арест – опасност от укриване или извършване на престъпление.

Въпреки това апелативните съдии обсъдиха и второто обвинение на Ченалова – че тя е "съставила официален документ – протокол от проведено открито съдебно заседанине, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления", приемайки, че по него има обосновано предположение тя да е извършила това, за което е разследвана.

Подобно на първата инстанция, САС също подчерта, че от доказателствата по делото личи, че "от определен момент насам във времето фокусът на разследването очевидно е изместен". Става въпрос за показанията на свидетелите Димитър Попов и Димитър Ламбовски, които твърдят, че Ченалова е получила 690 000 лева за да реши делото на ОЕТ срещу НЕК в полза на частното дружество.

Вместо да разследва тези данни обаче, новосформираното спезвено "Антикорупция" е съсредоточило дейността си по случая в издирване на психиатрите на Ченалова, за да провери достоверността на болничните листове, които тя е представила, след като е била призована за повдигане на обвинение.

Данните за корупция оставени на заден план, за да се докаже опит за укриване

Така, данните за корупция, които от прокуратурата не пропуснаха да представят и пред двете съдебни инстанции, са останали повече от голословни, въпреки декларираното от разследващите в четвъртък пред САС, че в тази посока "обвинението също ще се развие".

Безрезултатни останаха и усилията на прокуратурата да убеди апелативните съдии, че е налице опасност Ченалова да се укрие, ако не бъде заключена. Както и СГС, втората инстанция също не взе предвид оперативните данни, че тя е планирала да лети до Франкфурт, а оттам – към Бразилия, тъй като този тип информация от службите не представлява доказателство.

Колкото до твърденията на разследващите, че обвиняемата е била неоткриваема за тях в продължение на няколко седмици, заради което тя бе обявена за издирване миналия вторник, съдът не бе на същото мнение, макар че разкритикува и поведението на защитата на Ченалова по този въпрос.

Отстранената съдийка получава първата си призовка на 25 март. Следват молби от брат ѝ и неин адвокат – Станимир Ченалов, с които той моли прокуратурата да бъдат привикани на една от двете му свободни дати през следващия месец – 9 или 27 април. На 31 март Ченалова получава втора призовка, в която е поканена в сградата на ДАНС на 6 април, като са посочени редица резервни дати, нито една от които обаче не съвпада с посочените от брат ѝ. Следва втора молба от него, в която вече е посочено, че той е ангажиран служебно и на 9 и 27 април. Междувременно Ченалова на няколко пъти посещава психиатър, за което си издава болничен лист.

Цялата тази сложна кореспонденция бе разтълкувана от съда като "злоупотреба с право" и от двете страни. Защитата бе разкритикувана заради факта, че непрекъснато е увеличавала датите, на които не може да се отзове на призовките, а прокуратурата – заради това, че умишлено не се е възползвала от възможността да избере удачна дата.

Освен това апелативните съдии подчертаха, че държавното обвинение е постановило принудителното довеждане на Ченалова, а след това я е обявило и за общодържавно издирване преди последната резервна дата, посочена във втората ѝ призовка.

По този начин усилията на прокуратурата публично да уличи съдийката в опит да се укрие останаха без резултат и втората инстанция също прие, че няма реални данни в тази посока. Въпреки това съдия Калинка Георгиева предупреди в края на заседанието Ченалова, че ако наруши условията на гаранцията си, сумата от 8000 лева ще бъде конфискувана, а на нея ще ѝ бъде определена по-тежка мярка за неотклонение.

Румяна Ченалова се опасява от "лов на вещици" сред магистратите

"Започвам да си мисля, че започва лов на вещици и част от тези вещици са магистрати. Не може да се представят справки за абсурдни престъпления. Как съдия може да извърши престъпление, свързано с производство на наркотици? Материалите по делото продължават да стоят. Това са абсурди", възмути се след края на заседанието на САС Ченалова.

Тя визираше предоставената от прокуратурата справка за новообразуваните срещу нея висящи дела, по едно от които бе записан текст от текста за длъжностно престъпление в НК< който обаче се отнася единствено за служебно лице, упражняващо контрол "върху производството, преработването, съхраняването, търговията в страната, вноса, износа, транзита и отчетността на наркотичните вещества и перкурсорите".

"Нямам никакви лични контакти с главния прокурор, но по начина, по който той коментира моето изявление във връзка с делото, виждам намек за това, че няма да се спре до тук. Дори може да се коментира като заплаха", добави тя по повод думите на Сотир Цацаров отпреди седмица, според които "моята преценка за работата на колегите по този случай е много добра, прокуратурата ще продължава да върши работата си точно по този начин – ние нямаме намерение да спрем дотук".

Ченалова лаконично добави, че знае "доста неща за начина на работа на съдебната система и може би някои хора се притесняват", уточнявайки, че делото срещу нея "много е възможно да е поръчка от изпълнителната власт".

По повод изпратените преди ден от ВСС в прокуратурата шест папки с материали за работата ѝ в СГС по конкретни дела, тя коментира, че те вероятно са плод на личната неприязън, която изпитва към нея членът на съвета Галя Георгиева.

"Галя Георгиева ми има зъб. Тя не е крила отношението си към мен. Мога да си позволя да заявя, че е занимавала не само членовете на ВСС, но и много хора, с история, която реално не се е случила. Тя продължава да вярва в нея и оттам цялото ѝ поведение беше насочено вместо да проверява СГС, да проверява мен", каза още Ченалова, визирайки обстоятелството, че въпросните материали са събрани по време на проверката на ВСС в градския съд.

Името ѝ се превърна в символ за "гнилите ябълки" в съдебната ни система, след като в края на миналата година френският посланик Ксавие дьо Кабан предупреди, че чрез съдебно дело, водено от нея, се прави опит да се открадне собствеността върху две фирми на френския инвеститор "Белведере".

В тази връзка ВСС я отстрани за шест месеца от съдебната система и продължи да я проверява за проява на предубеденост по това дело, за забавяне на администрирането на жалбите по него, както и за неупражнен контрол върху синдика по случая Панайот Велков. Впоследствие към дисциплинарното ѝ проиводство бяха присъединени данни, че тя е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му по делото "САПАРД".

На 2 април ВСС взе решение да уведоми прокуратурата и за съмнителни действия на Ченалова, които излязоха от проверката на Софийския градски съд. Както Mediapool вече писа, проверяващите са открили, че съдебен състав с участието на Румяна Ченалова е отменил отказ на съдия по вписванията от друг град да вдигне ипотека върху заложен имот. Проблемът е, че решението на тричленния съдебен състав е взето с подписа на Ченалова, след като тя вече е била отстранена от съдебната система.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Васил Илиев
  #10

  Гарван гарвану око не вади. Безопашатите говеда да го ...многоточие.

 2. zachariev
  #9

  В продължение на много години вече прокуратурата внася недостатъчно подготвени процесуално и фактически обвинителни документи. Това не е ли първопричина за оправдателни присъди? Или само доказателство за некомпетентност което може и е необходимо да се коригира.

 3. Milev
  #8

  Съвсем нова конституция, това е изходът. тогава Ченалова, Цацата и всичката пасмина никога да не се допира до правораздаването. Утопия, нали? След като и на Бойко това не му се иска.

 4. Nikola Nikolov
  #7

  Голяма цаца се оказват цацаров и подчинените му, щом не могат да свършат работа за пет пари! Дали изобщо са в състояние да изработят едно свястно обвинение към знакови индивиди, за които с просто око е видно, че са виновни??!! Лошото е че конфликтът между "независимите" и недосегаеми прокурори и съдии се задълбочава, а реформите се бавят, а всичко това е за сметка на обикновените хора!

 5. ivancho ivanov
  #6

  Пркуратурата е очевидно негодна, съдиите тук-таме "гнили ябълки"! Съдебната система няма да може да бъде възстановена без нова Конституция - пак ще бъдекато "кърпене на парцал"! По-лесно и по-евтино е през настоящето Нар. събрания, това е ясно, но България не е толкова богата, че да си купува евтини стоки!

 6. daskal
  #5

  Ох, пак съм много изненадан.

 7. И какво от това
  #4

  Референдум за закриване на тази прокуратура и създаване на нова. С оценка и преназначаване на малка част от хората! Прокуратура, подчинена на министър на правосъдието- англо-саксонски модел. Да се носи ясна политическа отговорност! За какви ли не по-дребни и маловажни неща се иска реферндум! А прокуратурата е най-неуспшната прокуратура в Европа за полседните 25 години за всички знакови и обществено значими дела. Като това. Провалът е НАРОЧЕН!

 8. Oanis
  #3

  Какъв ти гаф ? Това си е чисто мафиотски приьом използван от прокуратурата.

 9. Petko Stoev
  #2

  Наистина голям гаф на Прокуратурата. Треперят и гащите.

 10. Petko Stoev
  #1

  Сакън недейте. Ченалова знае много тайни. Какво ще прави Прокуратурата???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.