Гаф на Ширак с “не голяма опасност от ирански ядрени бомби”

Гаф на Ширак с “не голяма опасност от ирански ядрени бомби”
Президентът Жак Ширак каза тази седмица, че не би било особено опасно, ако Иран има една или две атомни бомби и че ако Иран изстреля ядрено оръжие срещу страна като Израел, това ще доведе до незабавно разрушаване на Техеран.

Изявленията, направени от Ширак в понеделник пред журналисти на “Ню Йорк таймс”, “Интернешънъл Хералд Трибюн” и френското списание “Нувел обсерватьор”, се различават съществено от френската политика по въпроса и от това, което самият френски президент често е казвал, пише в четвъртък “Ню Йорк таймс”

Във вторник Ширак е извикал същите журналисти обратно в Елисейския дворец, за да оттегли голяма част от нещата, казани предния ден.

По време на второто интервю Ширак нееднократно повторил, че в понеделник е говорил неофициално и мимоходом, тъй като смятал, че приказва за Иран пред изключени микрофони.

“Трябваше внимателно да се отнеса към това, което говоря и да си дам сметка, че е възможно думите ми да бъдат записани”, признал Ширак.

Записаното интервю пред микрофони е било дадено при съгласието на представените медии да не го публикуват преди четвъртък, когато излиза “Нувел обсерватьор”.

Изстреляната по Израел бомба ще бъде унищожена

В понеделник Ширак е започнал с думите, че е “много опасен” отказът на Иран да спре производството на обогатен уран, който може да бъде използван и за добив на електроенергия или за направа на атомно оръжие.

Следват думите на Ширак: “Аз бих казал, че опасността не е в самото притежание на ядрена бомба. Ако една държава има една или две бомби – това не е много опасно.”

По думите му “това, което е опасно, е разпространението на ядрено оръжие”.

“Това означава, че ако Иран продължи работата си в обявеното направление и овладее технология за добив на електричество от ядрена енергия, опасността няма да е в евентуалната бомба, която ще е абсолютно безполезна. На кого ще хвърлят тази бомба? На Израел? Тя няма да прелети и 200 метра и Техеран ще бъде напълно унищожен”, казва френският президент.

Не е ясно дали тези изявления на Ширак отразяват онова, което той наистина мисли, отбелязва “Ню Йорк таймс”. Ако е така, то означава нарастващо разминаване с американската политика, чийто първостепенен приоритет е Иран да бъде възпрепятстван от придобиване на капацитет за производство на ядрени оръжия.

През последните години в частни разговори Ширак е изразявал мнение, че Иран неизбежно ще придобие ядрено оръжие и ще се опита да продаде технологията на други страни. Публично обаче е защитавана съвсем друга политика.

Елисейският дворец пуска силно отредактиран текст

Елисейският дворец подготви силно редактиран 19-страничен транскрипт на първото интервю на Ширак, от което са извадени думите, че не е опасно Иран да притежава атомна бомба. В отредактирания вариант дори е прибавена фраза, която Ширак не е произнасял:  “Аз не виждам по какъв начин Иран може да оправдае разработването на ядрена бомба”.

В самото френското правителство, както и между Европа и САЩ, съществуват различия по въпроса до каква степен Иран може да бъде наказан за поведението си, което външният свят може би няма да успее да промени. Някои френски представители се притесняват, че по-агресивен курс на действие от страна на САЩ към Иран може да доведе до конфронтация като войната в Ирак, на която Франция се противопостави.

Отбелязвайки санкциите срещу Иран, които бяха наложени миналия месец от Съвета за сигурност, във вторник Ширак предупреди, че ескалацията на конфликта от двете страни не е разумен ход. “Разбира се, ние може да продължим нататък или да увеличим степента на реакции и от двете страни”, казва той. Ние обаче не мислим така и нямаме такива намерения, допълва президентът.

Реална опасност Египет и Саудитска Арабия да поискат атомни бомби 

В интервюто от понеделник Ширак твърди, че притежаването на ядрено оръжие от Иран би било по-малко опасно от надпреварата във въоръжаването, която би предизвикало.

“Наистина е много изкушаващо за други страни в региона, разполагащи с огромни финансови ресурси, да кажат: “Ние също ще направим така; ние ще помогнем на останалите да го направят.” Защо Саудитска Арабия да не го направи? Защо да не помогнат също и на Египет? В това е реалната опасност”, посочва Ширак.

По-рано този месец той смяташе да изпрати външния си министър в Иран, за да помогне за решаването на кризата в Ливан. Визитата обаче пропадна, след като Саудитска Арабия и Египет се възпротивиха на това пътуване, а членове на самото френско правителство казаха, че тази мисия ще се провали.

Ширак, който е на 74 години и след месеци приключва своя втори президентски мандат, е имал неврологично заболяване през 2005 г. и френски високопоставени лица казват, че не успява да се изразява много прецизно в разговор, пише “Ню Йорк таймс”.

Ширак се отказва от думите си

През по-голямата част от времето при второто интервю той е оправял нещата, казани предишния ден.

В новото си интервю Ширак се отказал от думите си, че ако Иран се опита да използва ядрено оръжие, Техеран ще бъде унищожен.

Той обяснява, че трети страни ще възпрепятстват иранската бомба да достигне своята цел. “Очевидно е, че в момента, когато тази бомба бъде изстреляна, очевидно ще бъде незабавно разрушена. Ние разполагаме със средства – няколко страни разполагат със средства да разрушат бомбата”, казва Ширак.

Той се отказва и от предположението си, че ако Иран добие ядрено оръжие, това ще способства за включването в ядрената надпревара на Египет и Саудитска Арабия.

“Предполагайки, че не говоря на запис, аз допуснах, че например Саудитска Арабия или Египет може да поиска да последва примера на Иран”, уточнява Ширак. “Аз, разбира се, се отказвам от своите думи : нито Саудитска Арабия, нито Египет са давали основания за това и не е моя работа да го правя”, допълва той.

Относно предполагаемия удар на Иран срещу Израел, Ширак заявява: “Аз не мисля, че вчера съм говорил за Израел. Може и да съм говорил, но не мисля така, нямам никакъв спомен за това”.

В новото интервю Ширак внася и други корекции. Така например, първия път той говори за Иранската ислямска република като за донякъде нестабилна. Втория път определя Иран като “велика страна” с “много древна култура”, която има “да играе важна роля в региона” като фактор на стабилността.

Изявленията на Ширак от понеделник са в противоречие с дълго отстояваната френска политика, според която не бива да се допуска Иран да придобие ядрено оръжие. Френската позиция е, че ако това стане, Иран ще придобие надмощие в региона и ще е заплаха за съседите си, което пък ще подтикне други страни от региона да се сдобиват с атомна бомба.

Франция се присъедини към САЩ и останалите страни, че Иран трябва да бъде санкциониран заради отказа си да спре обогатяването на уран, което бе поискано от МААЕ и Съвета за сигурност на ООН. 

Иран твърди, че целта на ядрената му програма е производство на електроенергия, но според Франция, САЩ и други държави програмата е част от проект за разработване на ядрено оръжие.

Разговорът трябвало да е за климата

Идеята на първото интервю с френския президент е била той да говори за промените в климата и международната конференция в Париж за глобалното затопляне.

Въпросите за Иран са били провокирани от коментарите на Ширак, че е важно да се развиват програми за атомна енергия, които са прозрачни, безопасни и сигурни.

По средата на разговора в понеделник говорител на Ширак му е подал написана на ръка бележка, която той прочел на глас. “Да, той ми казва, че ние трябва да се върнем обратно на темата за околната среда”, казал френският президент.

По време на първото интервю, проведено рано сутринта, Ширак изглеждал разсеян на моменти, хващал се за имена и дати и разчитал на съветници за допълване на информация. Ръцете му леко треперили. Докато говорел за промените в климата, чел от предварително подготвени текстове, написани с големи букви и оцветени с жълто и розово.

Във вторник той е приел журналистите веднага след обяда, изглеждал уверен и спокоен по обсъжданите въпроси.

Опитът на Елисейския дворец да промени казаното от президента в официално подаден отредактиран текст не е нещо необичайно, пише “Ню Йорк таймс”. Дългогодишна традиция във френската журналистика по отношение на интервютата – като се започне от президента и се стигне до фигури от бизнеса и културата – е да се дава възможност за редактиране на текста преди публикацията, отбелязва американското издание.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?