Гаф около готвените съкращения – и социалният министър не знае какво става

Синдикатите предупредиха за катаклизми в проблемните сектори

Хасан Адемов, Пламен Димитров. Сн. БГНЕС

Засега правителството няма съгласуван план за съкращенията в държавната администрация, но изтеклата предварително информация, че такива се подготвят, вече предизвика недоволство не само сред синдикатите, но и сред министрите. Така например социалният министър Хасан Адемов (ДПС) се обяви срещу "изненадващия начин", по който темата се появила в публичното пространство, като в същото време побърза да предупреди, че не бива да се намаляват служителите в Главната инспекция по труда и регионалните структури на Агенцията за социално подпомагане.

В края на миналата седмица някои медии получиха факсимилета от писмо на финансовия министър Петър Чобанов, разпратено до всички първостепенни разпоредители на бюджетни средства (министерства и държавни агенции и институти), с които нарежда да се подготвят разчети за десетпроцентни съкращения на персонала. Писмото предизвика поредица от обяснения през почивните дни от премиера Орешарски, вицепремиера Даниела Бобева и социалния министър Хасан Адемов, които не отрекоха, че се готвят съкращения, но предпочетоха да обясняват, че "може да не са 10%", "няма да са механични", "ще са различни в отделните ведомства" и т. н.

Правителството все още не е обявило каквито и да е било разчети. В събота премиерът Пламен Орешарски съобщи, че в проектобюджета до този момент са свити разходите за текуща издръжка с приблизително 10%, за да останат средства за други политики.

Заместничката му Бобева пък коментира, че евентуалните съкращения няма да засегнат контролните органи.

Дискусия за намаление на чиновниците е необходима с оглед на бюджета за догодина и от гледна точка на "голямата тема как трябва да функционира администрацията в България", "но не по този изненадващ начин", по който се появява в публичното пространство, като в случая "проблемът е в Министерския съвет", коментира в понеделник министър Адемов.

Двата синдиката се обявиха срещу евентуални механични съкращения.

КНСБ предупреди за сериозни катаклизми в проблемните сектори

Ако не се вземат спешни решения от страна на управляващите, може да се стигне до сериозни катаклизми в проблемните сектори, предупреди пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той заяви, че в момента има сериозно напрежение в някои държавни ведомства. Проблем обаче се явява неяснотата около това кой всъщност е държавен чиновник.

"И работещият в затвора се води на държавна длъжност. Като кажем "администрация" не е ясно за какво става въпрос, тя е много разтегливо понятие. При Дянков държавните служители станаха 135 000 души, след като бяха включени НОИ, Здравната каса и още 40 ведомства, които не бяха държавни служители. В Агенцията за социално подпомагане също има хора, които са държавни работници, а взимат мизерни заплати за да работят в много тежки условия. В тези служби има напрежение и ще има протестни действия", добави Димитров.

"Когато кажем администрация, много странно, хората си представят едни чантаджии, които не правят нищо всъщност, и едни лоши хора, които трябва непременно да бъдат съкращавани, бити и...", пусна в ход синдикалната реторика Димитров.

Той изтъкна две стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се избегнат подобни проблеми: "Първо, когато се прави оптимизация на персонала, да се вземе под внимание електронното управление. Второ, в приходните администрации, контролните администрации - инспекция по труда, инспекция по храните, РИОКОЗ , агенциите които работят с хората - не трябва да има съкращения. Там дори трябва да се увеличи работната сила. В министерствата обаче със сигурност ще има излишни кадри".

По думите му в момента има няколко инстанции, които са готови за стачки и никой от служителите в тях не е запознат с реалните намерения на управляващите. "Между 11 и 15 000 души могат да излязат на протест", предупреди Пламен Димитров.

Според него тези действия са опит на управляващите да закърпят бюджета, но това не е добра идея. "Напрежение има в традиционните сектори, в които от години няма дългосрочни решения: въгледобива, енергетиката, жп сектора, транспортния сектор. Още тази зима, ако няма решения, може да има сериозни катаклизми в тези сектори. Не е задължително обаче това да са стачки на улицата", каза още Димитров.

"Всеобщо схващане след населението е, че администрацията у нас е раздута. Вероятно това е така, но когато има нужда тази система да се оптимизира, това трябва да стане по един ясно дефиниран план", коментира в понеделник и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Очевидно неподготвен да предостави аргументи на социалните партньори, министър Хасан Адемов се измъкна с разсъждения по принцип. Преди да се пристъпи към съкращения, трябва да се направи сериозен и функционален анализ на структурите на държавната администрация, която трябва да бъде стегната, добре платена и да отговаря на изискванията на българските граждани, каза той.

Според него увеличеният от бившия финансов министър Симеон Дянков брой на държавните служители - с 14 400 в края на мандата на предишното правителство, не е удачен.

"От една страна трябва да положим усилия в бюджета за 2014 г. да се намали издръжката на отделните ведомства, да се предложат структурни корекции там, където е възможно, за да може в крайна сметка администрацията да бъде полезна на хората и да предлага услуги", каза министър Адемов.

Големият проблем, по думите му, е как да се намери начин, по който да се намалят разходите за издръжка, да се премахнат дублиращите структури и да се освободи финансов ресурс и за други политики.

Министър Адемов съобщи, че се правят предложения и разчети по отделните ведомства и министерства, като в крайна сметка МС ще предложи на социалните партньори дискусия по този въпрос.

Според него посоченият размер на съкращенията няма да важи да приходните агенции или структури с контролни функции и такива, при които има пряк контакт между държавните служители и населението, като Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Синдикатите не мислят, че администрацията е раздута

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че синдикатът е изненадан от обявеното намерение на правителството за съкращения в администрацията.

Предполагам, че има ведомства, които ако бъдат изобщо закрити, няма и да разберем, защото те и досега може би освен да продуцират скандали, друго нямат като заслуга. Има ведомства, където категорично мога да кажа, че има недостиг на кадри, каза той и даде за пример Главна инспекция по труда (ГИТ).

Иван Кокалов от КНСБ посочи, че не приема твърденията за "раздута" администрация. "Политическите съкращения направиха така, че кадърните служители напуснаха и сега на министерствата им е много трудно да намерят някой, който да им напише качествено становище", посочи Кокалов.

Работодателските организации отдавна настояват за оптимизиране на работата на държавната администрация.

"Няма как да сме съгласни министерствата да се занимават с издаване на разрешителни, за това има изпълнителни агенции. Ако едно министерство ви издаде разрешително, вие не може по административен път след това да обжалвате това решение", коментира зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Споделяне

Още по темата

Още от България