Гаф: Президентски служители нарекоха ромите “мангали”

Гаф: Президентски служители нарекоха ромите “мангали”

За скандален гаф на президентската администрация съобщи в четвъртък информационната агенция “Прессклуб”.

Проверка на интернет-страницата на държавния глава показва дискриминационно определение на ромската общност в страната.

На сайта е качен документ, озаглавен Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020). Наименованието на файла обаче е, меко казано, смущаващо:  “13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf”.

Националната стратегия бе приета с Решение на 41-ото Народно събрание на 1 март 2012 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание. Автор на документа е Министерството на вътрешните работи.

Минути след като бе съобщено за гафа на страницата на държавния глава, системните администратори на сайта блокираха съдържанието на файла.

Пред Mediapool от прессекретариата на държавния глава обясниха, че президентът Росен Плевнелиев е разпоредил проверка, за да се установи кой е авторът на наименованието на файла.

От президентството се оправдаха, че гафът се е получил заради желанието за откритост и публичност. “В желанието си да сме максимално прозрачни сме качили този документ. Както се вижда, от това има и негативи”, заяви говорителят на президента Мария Иванова.

По думите ѝ в момента тече проверка дали файлът е пристигнал с това име от друга институция или е получил това наименование от служител на президентската администрация.

“Ако някой от нашата администрация е виновен, той незабавно ще бъде наказан”, увери Иванова.

По-късно администрацията на презиздента разпространи становище, в което изтъква, че е "недопустим и изключително неприятен  начинът, по който е публикувана Стратегията за интеграция на ромите". 

Час по-късно файлът бе преименуван, като думата "Mangali" бе заменена от несъществуващата в английския дума "Roms".

Споделяне

Още по темата

Още от България