Първият ден на Плевнелиев като държавен глава:

Гаф със сайта на президента, едно "изпълнено" и едно "леко" променено обещание

Гаф със сайта на президента, едно "изпълнено" и едно "леко" променено обещание

Първият работен ден на президента Росен Плевнелиев започна със сериозен гаф в интернет, след като почти през целия ден според официалния сайт на президентската институция държавен глава на България бе Георги Първанов.

По-късно сайтът започна да се обновява постепенно, а от администрацията на държавния глава излязоха с извинение за неразборията и за "несъответствията". Сред "несъответствията" се отличиха липсата на Първанов в графата "Предшественици", свалянето на секцията "Първа дама" и други.

Очаквано Плевнелиев не изпълни обещанието си да подпише указите за отзоваване на посланиците, които са част от бившата Държавна сигурност, още в първия си ден като държавен глава и ще изчака ново предложение на правителството.

Сегашното предложение е мотивирано с работата на посланиците към Държавна сигурност. Конституционният съд обаче вече обяви лустрационните текстове в промените на Закона за дипломатическата служба за противоконституционни.

Ангажиментите и обещанията на президента Росен Плевнелиев
 
1. Да публикува всички поети по време на предизборната кампания за президент ангажименти на страницата на президентството в интернет – изпълнено.

2. Да работи за утвърждаване на модерна европейска дипломатическа служба на България и да не подписва укази за назначаване на посланици, които принадлежат към ДС .

3. Да назначи в администрацията на Президента компетентни, млади хора и непринадлежащи към ДС.

4. Да работи по финализиране на дългосрочен план за развитие на България, изведен в Национална програма за развитие-2020 и да наблюдава институциите дали работят по изпълнението ѝ.

5. Да работи за репутацията и доброто име на България.

Още

От президентството отчетоха като изпълнено друго обещание - "да публикува всички, поети по време на предизборната кампания за президент, ангажименти на страницата на президентството в интернет".

На страницата вече са качени 40 ангажименти на президента, но сред тях не е подписването на указите за отзоваване на всичките ДС-посланици, което бе заявено на няколко пъти от Плевнелиев.

Обещанието е видоизменено в доста по-общото и ориентирано към бъдещето "да работи за утвърждаване на модерна европейска дипломатическа служба и да не подписва укази за назначаване на посланици, които принадлежат към ДС".

Посланиците се отзовават по предложение на правителството и с указ на президента. Така Плевнелиев е зависим от изпълнението на заявената от правителството воля да върне всички посланици с досиета.

Не е ясно дали подмяната на обещанието в списъка на Плевнелиев е свързано с информация, че са възможни отстъпки или забавяне при връщането на някои от ДС посланиците.

Сред другите ангажименти на  да проведе дебат за АЕЦ "Белене“, да работи за реформа в здравеопазването, за образование, квалификация и иновации, адекватни на нуждите на икономиката, да помага в борбата с корупцията, да "наблюдава работата на изпълнителната власт за напредъка по приоритетите в областта на инфраструктурата".

Сред ангажиментите е и до 2013 година да работи за внасянето и разглеждането в Народното събрание на устройствените закони на Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.

За изпълнението на повечето поети ангажименти обаче Плевнелиев няма правомощия по Конституция.

Той все още не е обявил целия екип, с който смята да работи. Засега е ясно, че бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев ще бъде началник на кабинета му, заместничката му в регионалното министерство Екатерина Захариева ще е главен секретар, Елица Николова - икономически секретар, Мария Иванова - прессекретар, Петя Тянкова - юридически секретар, Росен Кожухаров - юридически секретар, бившият заместник-министър на икономиката Евгени Ангелов ще го съветва по икономическите въпроси, а някогашният парламентарен секретар на регионалното ведомство Павел Анастасов ще ръководи специализирано звено за анализи и прогнози.

Доскорошният заместник-посланик на България в САЩ Тихомир Стойчев ще бъде секретар по външната политика.

Все още не се знае кой ще е военният съветник на Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?