Гаф в Брюксел покрай престараването на властта да "почита" Пламен Горанов

Николай Младенов сбърка името на самозапалилия се, Мишо Шмара изгонен, защото го обвинява в лицемерие

На фона на критики, че решението на кабинета в оставка да обяви национален траур в памет на самозапалилия се Пламен Горанов е цинизъм, подлост и стремеж за оцеляване на всяка цена, външният министър Николай Младенов призова да се отдаде международна почит към починалия, като сгреши името му.

Сцената се разигра в Брюксел, по време на официално откриване на изложба по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи, на която присъстваха президентите на Израел и България – Шимон Перес и Росен Плевнелиев.

Николай Младенов призова присъстващите на събитието за минута мълчание в памет на "Пламен Георгиев".

Новината достигна до България първо от   кадрите  , заснети от варненския рапър Мишо Шамара, който също присъстваше на събитието.

В момента, когато външният ни министър в оставка призовава да бъде почетена паметта на "един смел мъж, който почина вчера, борейки се за свобода и демокрация", Мишо Шамара обръща телефона към себе си, казвайки, че "това е най-голямото лицемерие, те го убиха". След това Шамара извиква "ей, лицемери" и веднага е поканен от охраната да напусне залата.

Пламен Горанов се самозапали на 20 февруари пред сградата на варненската община, държейки плакат с призив кметът Кирил Йорданов и целият общински съвет да подадат оставка. 36-годишният мъж почина в понеделник вечерта и бе почетен с мълчаливи бдения в София и Варна като символ на саможертва и вдъхновение. Предишния ден ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за кмета на Варна, който вече нямаше друг ход, освен да се оттегли, което и направи официално в сряда, денят на поклонение пред тленните останки на Пламен и на национален траур в негова памет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?