Гаф забави матурата по английски в Русе

Учениците, които избраха да се явят на матура по английски език на втория задължителен зрелостен изпит в Русе, се наложи да чакат час и половина, докато им бъдат раздадени изпитните бланки.

В комплектите с изпитните документи са липсвали 80 бланки за отговори за матурата по английски език. Парадоксът е, че това се случило точно в местната Английска гимназия.

Началото на изпита в училището е било обявено едва след 9.40 ч.. След като било установено, че липсват въпросните бланки, в училището започнали да пращат бланки от разпратените резерви по останалите учебни заведения в областта.

От Регионалния инспекторат по образование определиха проблема като "технически" и отказаха да посочат виновника за възникналата ситуация.

Мъж на 65 години се яви на матура по биология. Той избрал този предмет за държавния изпит, тъй като нямал оценка в дипломата си за средно образование.

По данни на МОН са установени няколко опита за преписване в областите София, Разград, Шумен и Велико Търново. Учениците са отстранени и работите им ще бъдат анулирани.

При предварително подадени 79 521, на изпита по предмет по желание днес са се явили 75 189 зрелостници. Най-много ученици са избрали изпита по география и икономика – 32 855. На изпит по математика са се явили 12 202 зрелостници, по история – 6558, по биология – 8061, по физика и астрономия – 580, по химия -738, по философия – 2470, по английски език – 8049, по руски език – 595, по немски език – 1465, по испански език – 428, по френски език – 1069, по италиански език – 119.

Изпитните варианти с верните отговори по всеки предмет ще бъдат публикувани на официалната страница на МОН и на сайта www.zamaturite.bg.

Споделяне

Още от България