"Гафът" с пробното преброяване струва постовете на двама от шефовете на НСИ

"Гафът" с пробното преброяване струва постовете на двама от шефовете на НСИ

Правителството освободи от постовете двама от трите зам-председатели на Националния статистически институт (НСИ), след като прие оставките им, съобщиха от правителствената пресслужба във вторник.

Освободените са Мустафа Зинал Хасан, отговарящ за демографските изследвания на института, и Галина Миткова Гойчева-Лукарска, която се занимава с информационното и техническото осигуряване.

Според съобщението договорите и на двамата се прекратяват предсрочно, считано от 10 септември, "във връзка с подадени от тях молби за освобождаване и заявеното желание за поемане на отговорност за причините, довели до създалото се напрежение около пробното преброяване на населението и жилищния фонд".

Миналата седмица председателят на НСИ Мариана Коцева подаде оставка заради въпросите в електронната карта за пробно преброяване на населението, които, според ВМРО, съдържали недопустими етнически определения.

Премиерът не прие оставката на Коцева, но ѝ нареди да направи разследване в института кой е допуснал да се случи "гафът". В резултат двама от заместниците ѝ "понесоха отговорността" и си тръгнаха, като така бе удовлетворено настояването на ВМРО да бъде уволнен Мустафа Хасан.

Във формуляра за пробното електронно гласуване освен основните опции за етническо самоопределение - българи, турци и цигани - са били въведени и допълнителни предложения - българо-мохамедани, българи-гагаузи и други. Именно българо-мохамеданите възмутиха ВМРО, които вдигнаха шум, чу няма такъв етност.

От НСИ обясниха, че при последното преброяване на населението през 2001 г. на въпроса за етническа принадлежност е имало мнозина отговори "българо-мохамедани". Тези хора не се определят като българи и отделно като изповядващи исляма, а именно като "българо-мохамедани", обясниха от института, като защитиха правото на самоопределение на всеки човек.

НСИ не е институция, която да решава кое е етнос и кое не е. Това е работа на други институции, ние само извършваме регистрация на отговори, защитиха се по време на скандала от института.

От своя страна и експертът по въпросите на малцинствата Антонина Желязкова защити правото на самоопределение на всеки човек. Тя каза, че по време на преброяването през 1992 г. в анкетните карти е имало записани араби, палестинци, африканци, македонци, освен българо-мохамедани, власи, гагаузи и други.

Според експертът стесняването на възможността за самоопределение на населението в България не решава измислените етнически или национални въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?