Гафовете на Елцин

Историята ще запомни Борис Елцин като бореца, оказал отпор от покрива на танка срещу комунистическите превратаджии, но също и президента, допускащ гафове и любител на шегите, роб на водката и жертва на депресивни кризи. През десетте години на неговото президентство непредвидимият му нрав и слабостта към театрални обрати превърнаха пътуванията му в чужбина в кошмар за неговите приближени.

В Русия заради натиска на Кремъл през първите години на неговото управление много малко медии се осмеляваха да разгласяват грешните му

Ходове, предава Франс прес, цитирана от БТА.

През септември 1994 г. в Берлин, на церемония за изтеглянето на последните руски войски от Германия, Елцин зае мястото на диригента на полицейския оркестър и показа, че майсторски владее барабанните палки.

Националното унижение достигна връхна точка през есента на 1994 г., когато на връщане от Вашингтон в Москва Елцин не се яви на протоколната визита, насрочена при кацането в Ирландия.

Ирландският премиер Албърт Рейнолдс си тръгна от летище Шанън, без да се види с госта си. На връщане в Москва Елцин обясни, че се успал и обвини помощниците си, че не го били събудили. После вицепремиерът Олег Сосковец каза, че президентът се бил разболял, а шефът на охраната - че получил сърдечна криза.

Но неговите противници подозираха, че истината е друга: Елцин просто е бил мъртво пиян. "Повярвайте ми, Борис Николаевич, зависимостта ви от алкохола е тайна само за вас", писа тогава Егор Яковлев, главен редактор на седмичника "Общая газета".

През март 1996 г. в Норвегия, три месеца преди президентските избори, развеселеният Елцин наруши протокола, като хвана за ръце домакините си - кралица Соня и министър-председателката Гру Харлем Брунтландт, облечени съответно в червена и млечнобяла рокля, и възкликна: "Малина и сметана!"

Но с влошаването на здравето си той се заобикаляше с все повече хора и търсеше добри лекари.

Признаци на умора се проявиха през май 1997 г. в Париж, при подписването на основополагащия акт за сътрудничество между Русия и НАТО.

Импровизирайки по написаната си реч, той внезапно обяви, че Русия ще демонтира ядрените глави от всички ракети, насочени срещу страните членки на НАТО, от което пребледняха всички останали висши руски представители. Евгений Примаков, по онова време министър на външните работи, бързо мина в отстъпление.

Същата година, на посещение в Япония, Елцин заговори за Япония и Германия като за ядрени сили и цитира неизвестен договор за "неразпространение и унищожаване на ядрените глави".

Следващия септември, редом с Бил Клинтън, на обща пресконференция, той прекъсна несвързания си отговор с думите "Точка край". Умножаването на гафовете постави под съмнение способността му да управлява: "Той успява да ръководи единствено посещенията си в магазини и забележителности", писа навремето всекидневникът "Комерсант", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?