Гагаузия заплаши с излизане от състава на Молдова

Гагаузия заплаши с излизане от състава на Молдова

Президентът на Гагаузия Михаил Формузал заплаши молдовските власти с излизане на автономната област от състава на републиката. Заявлението е по повод зачестилите в последно време маршове на унионистите – привърженици на обединението на Молдова с Румъния.

 

В речта си на конгреса на общественото движение "Единна Гагаузия“ Формузал зададе въпросите: "Защо молдовските политици не осъдят тези маршове? Защо допускат тяхното провеждане? Защо не привлекат под наказателна отговорност? Те искат ликвидиране на своята държавност?“.

 

"Тогава трябва да знаят, че Гагаузия има право на външно самоопределяне“, подчерта той.

 

Автономният статут на Гагаузия е записан в конституцията на Молдова, а също и в Закона за особеният правен статут на Гагаузия (Гагауз – Ери), който ѝ позволява външно самоопределяне в случай, че се промени статутът на самата република.

 

На 5 август беше планиран марш на унионистите в Белци, но местните жители не го допуснаха, а също и представителите на левите партии, застъпващи укрепване на молдовската държавност. В безредиците участваха около 4 хиляди души и са заведени три углавни дела.

 

Маршът на унионистите е инициатива на общественото обединение "Действие – 2012“ с подкрепата на привържениците на Национал-либералната партия, която единствена от молдовските партии открито се бори за обединение на Молдова с Румъния. Следващото подобно мероприятие е насрочено в Кишинев на 16 септември. Унионистите планират да съберат в молдовската столица 10 хиляди души.  

Споделяне

Още от Свят