Гагаузов дал на "Главболгарстрой" да ремонтира сградата на МРРБ за 2000 евро на квадрат

Гагаузов дал на "Главболгарстрой" да ремонтира сградата на МРРБ за 2000 евро на квадрат

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев е дал на прокуратурата договор, сключен от предшественика му Асен Гагаузов при скандални условия. Това каза в сряда министърът преди правителственото заседание.

Миналата година МРРБ обявява обществена поръчка за ремонт на сградата на министерството и строителството на ново крило, а на търга се явява единствено строителната фирма на Симеон Пешов "Главболгарстрой". Гагаузов сключва договор с "ГБС" за космическата сума от над 40 млн. лева, като така квадратен метър ремонт излиза около 2000 евро. Такава сума за строителни работи в България няма, коментира министърът.

В момента изплатени са 13.6 млн. лв., а останалата сума е дължима.

Плевнелиев заяви, че оттук нататък прокуратурата ще се произнася по случая.

Потърсен за коментар, бившият регионален министър Асен Гагаузов заяви пред БНР, че не е коректно да се изчислява цена на кв.м., защото в договорената цена се включва ново строителство на допълнително административно крило, атриум, климатична инсталация и други. Той посъветва Плевнелиев да говори с фирмата-надзорник на проекта, както и с "ГБС", които могат да обяснят кое колко струва и защо. Гагаузов каза още, че не се притеснява от прокурорската проверка.

В коментари пред медии от предния ден Плевнелиев обясни, че регионалното министерство е във фактически фалит, защото, освен че е некоректен платец и дължи 72 млн. лева за вече извършени дейности, от октомври 2008 г. то е сключвало ударно договори, без да имат финансово покритие. Те са за над 300 млн. лв.

В момента се изготвя пълен списък на тези договори, като те са основно в дирекциите "Благоустройство" и ВиК. Това е най-големият капан, заложен от правителството на Станишев, казва министърът.

Той дава за пример и договора за проектирането на новия правителствен център с френския архитект Доминик Перо. Перо очаква да му се изплатят 10 млн. лева, но в бюджета има само 3.1 млн. лева за тази цел.

Гагаузов обаче коментира пред БНР, че министерството има да получава 50 млн. лева от централния бюджет, така че не може да се говори за фалит. Не е ясно каква ще е сумата след обявеното ново 15-процентно орязване на бюджетите на ведомствата. Той припомни, че при напускането си е предупредил Плевнелиев, че МРРБ е сключило около 150 договора, за които тепърва трябва да се търси финансиране и едва когато се намери такова, те ще породят правно действие и сега не ощетяват бюджета.

Според новия министър при управлението на Гагаузов във ведомството е създаден тотален хаос. Фактури за милиони са разхвърляни из чекмеджета, архивът е разпилян навсякъде, не се работи с електронни документи.

"В рамките на тоя хаос е създадена система, така че да не се носи отговорност и да се скрият корупционни практики. Установих, че инспекторатът в това министерство съзнателно е заобиколен в устройствения правилник на ведомството. Не може да проверява обществените поръчки и инвестиционните дирекции като ФАР, ИСПА и ОПРР, ВиК и "Благоустрояване", където са сключени всички договори. По вътрешните правила, които са разписани тук, сигналът за корупция в дирекция ФАР се внася в същата дирекция. Ние категорично ще променим устройствения правилник, така че да се знае какво е контролинг, одит и инспекторат. Не знам какъв е този контрол, при условие, че е пропуснал да спре сключването на договори, за които липсват пари", допълва пред медиите новият министър.

Национална агенция "Пътна инфраструктура" ще премине към МРРБ и ще се оглави от ресорен зам.-министър, потвърди отново Плевнелиев. Името му ще стане известно в петък, когато министърът ще представи екипа си. Името на общинският съветник от ГЕРБ Данаил Кирилов се спряга за един от заместниците на министъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България