Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Гагаузов не знаел за конфликта на интереси на пътния шеф

37 коментара
Гагаузов не знаел за конфликта на интереси на пътния шеф

"Не бих толерирал никого, ако е подал невярно съдържание в декларацията, която е подписал", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в петък пред парламента по адрес на бившия вече шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев.

Иван Иванов (ДСБ) попита защо веднага след появата на публична информация, че Веселин Георгиев е възложил поръчки за 120 млн. лв. на фирма "Биндер", управлявана от брат му Емил Георгиев, министърът е заявил, че няма конфликт на интереси и законът не е бил нарушен. Депутатът от ДСБ попита, как се е изплъзнала от контролните органи в държавата информацията, че фирма "Биндер" е увеличила със 17 пъти резултатите си след назначението на Веселин Георгиев.

Асен Гагаузов поясни, че не е бил правилно разбран от обществеността, защото когато е съобщил публично, че няма конфликт на интереси при Веселин Георгиев, всъщност е имал предвид, че няма евентуална длъжностна несъвместимост. "До 16 януари, когато е зададен въпросът, не съм разполагал с данни, че е допуснат конфликт на интереси. Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" не е сключвал договори с посочените от Вас дружества", поясни министърът.

Когато Веселин Георгиев е назначен за директор на изпълнителна агенция "Пътища" на 22 декември 2005 г не е действал етичният кодекс за служителите на ръководни постове в държавата, каза министърът.

"Бяха спазени всички нормативни условия на чл.107 а, ал.1 от Кодекса на труда, съобразно заеманата от Георгиев позиция", допълни той. От отговора му обаче стана ясно, че етичният кодекс за висшите служители е приет от Министерски съвет в същия ден – 22 декември 2005 г. - с решение №984.

Гагаузов каза, че пътният шеф е бил запознат с изискванията на етичния кодекс и като лице от висшата държавна администрация той е декларирал всички факти и обстоятелства по придобиване на имущество и доходи. При встъпване в длъжност е подписал и съответна декларация.

Министърът очаква проверките, които сега прави инспекторатът на финансовото министерство в пътния фонд, да докажат, че няма неправомерно проведени процедури и възлагане на обекти.

Според него отстраняването на Георгиев, обявено в понеделник заедно с критичния доклад на Еврокомисията, според която България не показва убедителни резултати в борбата с корупцията по върховете, не е свързано с проверката за конфликт на интереси.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Adjutant
  #38

  A be mamka im! Mislq i sam s vpe4atlenieto 4e tezi maskari sa ministri v BG pravitelstvo, a ne na Marsianskiq alianz! 6to se pravqt na gramnati?

 2. Eye
  #37

  Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И ЯМ И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е ТР Е Ш Е Н И Е N 984от 23 декември 2005 годинаЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ЛИЦАТА, ЗАЕМАЩИ ВИСШИ ДЛЪЖНОСТИ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ8. Длъжни са да избягват, а когато това не е възможно – да декларират писмено, конфликтите си на интереси. Задължението за деклариране възниква непосредствено след появата на обстоятелство или ситуация, при които би могъл да възникне конфликт на интереси. 8.1. При съмнение за наличие на конфликт

 3. Donald Duck
  #36

  Ако това е същият, дето е назначен за министър на транспорта, НЕГОВАТА РАБОТА Е ДА ЗНАЕ! Не може един висш държавен чиновник да не знае кой негов подчинен сключва сделки за стотици милиони. Не може да не знае как се сключват тези сделки, с кого при какви условия. Ако Гагаузов наистина не е знаел, то това значи че в продължение на години вместо да се грижи за държавните и обществени интереси, напразно е получавал заплата и цял куп екстри - следователно мястото му не е в министерското кресло, а в затвора. Ако е знаел - пак там, с още по-голямо основание.А какво да кажем за шефа на Гагаузов?

 4. Eye
  #35

  и по-специално: ..."Задължението за деклариране възниква НЕПОСРЕДСТВЕНО след появата на обстоятелство или ситуация, при които би могъл да възникне конфликт на интереси."За какво въобще говорим?!

 5. Donald Duck
  #34

  Разбира се, Гагаузов не е министър на транспорта, а на регионалното развитие и благоустройството. Важното е, че изританият Георгиев е бил "в неговия ресор"

 6. Eye
  #33

  да декларира конфликта на интереси още в края на 2005, па макар и след момента на встъпването си в длъжност. Както впрочем е бил ДЛЪЖЕН да го направи във всеки един момент от тогава до сега. Но не го е направил. И тогава съгласно т.24 от същия нормативен документ: "24. Лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт, подават оставка, когато министър-председателят или прекият им ръководител прецени, че те са нарушили този кодекс, и поиска това от тях."премиерът е трябвало веднага да му поиска оставката или поне да бъде осуетено възлагането на поръчка от негова страна на братската фирма!

 7. Eye
  #32

  прекият му ръководител, ако не се лъжа, би трябвало да е самият Гагаузов.

 8. Затуй го прикрива
  #31

  И нагоре също е предавал

 9. кака
  #30

  Повече от 10 години институцията, която управлява и се грижи за републиканската пътна мрежа/ за незнаещите всички пътни отсечки от магистрала, до - втори,третии четвърти клас/ е в Министерството на регионалното развитие и благоустрйството /МРРБ/. Какмаше се ГУП- Главно управление на пътищата, Агенция "Пътища" и т.н съгласно европейските директиви- дирекция "Регионално развитие на ЕК. Но това е без значение в случая. По -важно е форумците да се поинтересуват защо бе променена кантролната схема на

 10. Eye
  #29

  ПРАВИЛНИК за структурата, дейността и организацията на работа на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и на неговата администрацияПриет с ПМС № 240 от 8.09.2006 г., обн., ДВ, бр. 77 от 19.09.2006 г., в сила от 19.09.2006 г., изм. и доп., бр. 93 от 17.11.2006 г.Раздел IОбщи положенияЧл. 4. (1) Органи на фонда са:1. управителният съвет;2. изпълнителният директор.(2) Помощен орган на фонда е Експертният технико-икономически съвет, който разглежда, приема и предлага на изпълнителния директор за утвърждаване

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.