Гагаузов няма нищо против ВСС да съди кабинета за имота на “Шалом”

Висшият съдебен съвет (ВСС) като иска да ни съди, да ни съди, отсече в четвъртък след правителственото заседание министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (БСП). Преди ден членове на ВСС заявиха намерение да заведат дело срещу решението на кабинета, с което помещенията на съвета на столичната улица “Съборна” 9 се отдават за безвъзмездно ползване на еврейската организация “Шалом”.

ВСС е заплашен да остане на улицата, тъй като предоставената му сграда на ул. “Екзарх Йосиф” не е  ремонтирана. От друга страна,  членовете му се опасяват, че ако останат в настоящите си офиси, ще трябва да плащат огромен наем на “Шалом”.     

Преди ден председателят на “Шалом” Емил Кало обясни пред Mediapool, че сградата е била тяхна собственост, навремето е била национализирана, а по-късно държавата ѝ е надстроила етаж и половина (в момента преустроени на два ). При реституцията на “Шалом” били върнати четири етажа, но без надстроения, както било по закон.

Асен Гагаузов каза, че МС е в правото си да вземе решение за предоставянето на имота на еврейската организация. Той отхвърли твърдението, че реституцията е жест към Емил Кало, който бе сред кандидатите за евродепутати на социалистическата партия.

Не става въпрос за Кало, а за “Шалом”,  каза Гагаузов и уточни, че еврейската организация има доста национализирани имоти,  които не са ѝ върнати, тъй като били унищожени или продадени, а този на “Съборна” 9 може са се приема като частична компенсация.

В заключение министърът посъветва ВСС и Министерството на правосъдието да си вършат работата и да ремонтират предоставената им преди пет години сграда.

По-рано от ВСС казаха, че ремонтът е спрян по заповед на правосъдния министър в оставка Петканов, който се разпорежда с капиталовите разходи на съдебната власт. Самият Петканов отрече това твърдение.

Споделяне

Още по темата

Още от България