Гагаузов обеща добри пътища след две години

"Сериозен прелом в качеството на пътната инфраструктура" след две години, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който в понеделник откри в Монтана реконструиран водопровод с пари от ведомството.

През следващите 4-5 години за рехабилитация на първокласните шосета и пътищата 2 и 3 клас ще бъдат инвестирани над 1,5 милиарда евро, основно от  еврофонда "Регионално развитие", заеми от Световната банка, Европейската инвестиционна банка и от държавната хазна.

От сегашните 20 000 км от 1, 2 и 3 клас, в добро състояние са едва 5 000 км, останалите ще се ремонтират в следващите години, каза Гагаузов. Той допълни, че всяка година нарастват рехабилитациите и вложените в тях средства.

До края на тази година ще започне ремонт на пътя София-Монтана през старопланинския проход "Петрохан". Първо ще се ремонтира северната страна на прохода, която е в по-лошо състояние, допълни регионалният министър.

Той съобщи още, че тръгва  проектирането за удвояване на пътя от Дунав мост II до Ботевград. Бъдещото четирилентово шосе ще облекчи движението.

Споделяне

Още от Бизнес