Гагаузов обеща добри пътища след две години

"Сериозен прелом в качеството на пътната инфраструктура" след две години, обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който в понеделник откри в Монтана реконструиран водопровод с пари от ведомството.

През следващите 4-5 години за рехабилитация на първокласните шосета и пътищата 2 и 3 клас ще бъдат инвестирани над 1,5 милиарда евро, основно от  еврофонда "Регионално развитие", заеми от Световната банка, Европейската инвестиционна банка и от държавната хазна.

От сегашните 20 000 км от 1, 2 и 3 клас, в добро състояние са едва 5 000 км, останалите ще се ремонтират в следващите години, каза Гагаузов. Той допълни, че всяка година нарастват рехабилитациите и вложените в тях средства.

До края на тази година ще започне ремонт на пътя София-Монтана през старопланинския проход "Петрохан". Първо ще се ремонтира северната страна на прохода, която е в по-лошо състояние, допълни регионалният министър.

Той съобщи още, че тръгва  проектирането за удвояване на пътя от Дунав мост II до Ботевград. Бъдещото четирилентово шосе ще облекчи движението.

Още от Бизнес