Гагаузов отдал незаконно приморски плаж на приятелска фирма

Гагаузов отдал незаконно приморски плаж на приятелска фирма

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов неправомерно е отдал плаж "Приморско-север" на близката до него фирма "Аноя" ЕООД, алармираха от структурата на СДС в Приморско.

По думите на Миглена Барцулева, председател на партията в града, в последните дни преди парламентарните избори Гагаузов отдава под наем плажа на фирма "Аноя", въпреки че мястото има законен стопанин до 2011 г. - фирма "Оросей" ЕООД. Тя е сключила договор с общината през 2008 г.

Заповедта на министъра е обжалвана в съда. Тричленен и петчленен състав на ВАС се произнасят в полза на "Оросей". Близката до министъра фирма обаче не освобождава плажа. Нещо повече, незаконните стопани започват да безчинстват - ограждат с телена ограда заведение в средата на пясъчната ивица и гонят туристите, заяви още Барцулева.

От местната структура на СДС са на мнение, че близката до министър Гагаузов фирма проваля туристическия сезон в Приморско.

Туристите масово се оплакват, че мястото за плажуване е ограничено от прекалено голямата площ, на която са разположени заведенията. Нарушени са всички нормативи каква част от плажа трябва да бъде определена за летовниците, твърдят от синята партия в крайморския град.

От СДС обвиняват за ситуацията и кметицата на Приморско Лиляна Димова, която не взела отношение по конфликта, поведение в полза на съпартийците ѝ от БСП.

По предложение на Бургаската окръжна прокуратура областният управител трябва да издаде заповед за изземването на плажа от незаконно настанилия се собственик до 24 август. Заповедта все още не е издадена.

Приморско губи, тъй като с новия договор наемът от плажа, вместо да влезе в общинския бюджет, отива в държавната хазна, казва Барцулева.

Според фирмените регистри "Аноя" е собственост на Леонтина Анастасиева. Тя се занимава с туристическа и строителна дейност. Има дял в строителната фирма "Рам Билдинг" заедно с Румен Качамаков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?