Гагаузов прехвърли на Чакъров “горещия картоф” Иракли

Гагаузов прехвърли на Чакъров “горещия картоф” Иракли

Спазени са всички законови процедури за строителството в местността Иракли, съобщи в сряда министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (БСП), чието ведомство има основната дума по въпроса за силно оспорвания проект.

Той уточни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не може да се намеси в спора между инвеститорите, собствениците на земи и обществените защитници на девствената местност там.

Според приетия устройствен план на общината, който се одобрява от общинския съвет в Несебър, местността Иракли е предвидена за курортно застрояване, каза министър Гагаузов в сряда.

Той е бил информиран от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) за намеренията му да обяви тази територия за защитена местност.

На 4 август Чакъров издаде заповед, с която строителството в местността се спира за една година. Това стана с благословията на правителството, след като екоминистърът внесе въпроса там и настоя всички институции, имащи отношение по казуса, да си свършат работата и да работят координирано.

Мотивът за въвеждане на забраната е, че местността предстои да влезе в границите на защитените територии Натура 2000.

Преди ден управляващият директор на “Суис пропъртис” Стоян Захариев заяви пред Mediapool, че компанията ще обжалва заповедта на Чакъров, която се очаква в петък да излезе в Държавен вестник.

Документът беше приет по спешност под натиска на граждански и екологични организации, които получиха широка обществена подкрепа в опитите си да спасят едно от малкото останали девствени кътчета по българското Черноморие.

На този етап активност по случая проявява Министерството на околната среда и водите, което може да се произнася единствено по строителството в специализираните защитени територии, но не и извън тях. МРРБ има задължение да регламентира строителството и контрола върху него.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес