Гайдарски: Линейките за 10 минути трябва да са на адрес

Гайдарски: Линейките за 10 минути трябва да са на адрес

Линейките в столицата и по-големите градове трябва да бъдат изнесени на удобни места в близост до болниците, които поемат спешните случаи, заяви на пресконференция в понеделник министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. По този начин според него ще може да се реагира по-бързо на обажданията за спешна помощ. 

Друго важно изискване според проф. Гайдарски е екипите да пристигат на адрес до 10 минути. Така българската спешна помощ ще отговаря на европейските здравни изисквания в тази област.

По думите му понякога заради задръствания линейките не могат да напуснат района на Сточна гара в София в продължение на 20 минути. Той обясни още, че в Лондон санитарните автомобили стигат до пациента максимум за 8 минути, но в този град има 70 такива пункта, а в 30 болници се приемат спешните случаи.

7 милиона лева са отпуснати за преструктурирането на спешната помощ, а за нуждите на спешната помощ в цялата страна е предвидено закупуването на 150 нови линейки.

“Ние ще трансформираме самата дейност на спешната помощ. Ще отделим логистичната (превозваческата) от лечебната дейност” каза още Гайдарски. Той допълни, че разделението на транспортната от лечебната дейност, както е по цял всят, ще подобри качеството и бързината на оказваната спешна помощ.

В момента у нас разделение между превозването и лечението на пациенти при спешни случаи няма. Дейностите по транспортирането и оказване на спешна медицинска помощ се координират от централизирани пунктове за спешна помощ, като и автомобилите бърза помощ са изнесени пред центъра. Според данни на Министерството на здравеопазването в България има 27 центрове за спешна помощ в областите градове и 188 филиала с общ персонал от 6731 души.

Дълговете на болниците ще могат да се покрият лесно, ако ДДС от лекарства и консумативи се връща в лечебните заведения, заяви още проф. Гайдарски. Министерството на здравеопазването категорично поддържа становището, че ДДС от лекарства и консумативи трябва да се върне в лечебното заведение, допълни министърът.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?