Гълъбин Боевски изненадващо се прибра в България

Гълъбин Боевски изненадващо се прибра в България

Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изненадващо се прибра в България в сряда с редовен полет от Париж, съобщи БНТ. Той отказа коментар, заявявайки: "За вас беше важно това преди 2 години."

През октомври 2011 г. Боевски беше заловен на летище в Бразилия с 9 кг кокаин, скрит в тайник на куфар. Заради това той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор, които първоначално започна да излежава в Бразилия. През 2012 г. апелативен съд отказа да намали присъдата.

Служителка на посолството на България в Бразилия обясни пред БНТ, че няма право да дава информация по случая. Адвокатът му в България също отказа подробности като от разговора с него се разбра, че той не знае със сигурност, че Боевски вече е пристигнал в България. Според информация на БНТ Боевски е пуснат на свобода предсрочно, но това все още не е потвърдено официално.

"Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин Гълъбин Боевски. Нито е искано той да изтърпява наложеното му наказание в Бразилия на наша територия", съобщиха от кабинета на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова, съобщи БГНЕС.

Говорителят на външното министерство Ивайло Кашканов пък заяви пред бТВ, че ведомството очаква доклад от българското посолство в Бразилия. Единственото уточнение, което говорителят направи е, че посолството е издало временни документи на Боевски, за да се прибере в България.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред БНТ, че българското обвинение няма нищо общо с прибирането на Боевски в България. Той добави, че не му е известно да е имало някакви съвместни действия или актове на български и бразилски власти, следователно това може да представлява едностранен акт от страна на бразилските власти.

"Самият факт, че се е завърнал в България на Летище София и е преминал границата, означава, че го е направил с редовни документи. Българската прокуратура не е инициирала каквито и да е действия за трансфер на осъдено лице, което всъщност означава процедура, в резултат на която осъденият доизтърпява или изтърпява наказанието в страната, на която е гражданин", добави още главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?