Галактион дал архонтската титла на Слави Бинев с измама

Галактион дал архонтската титла на Слави Бинев с измама

Старозагорският митрополит Галактион е използвал измама, за да даде титлата архонт на бизнесмена Слави Бинев.  Ватиканът не е бил известен за церемонията, която бе извършена преди две седмици в базиликата “Санта Мария Маджоре” в Рим.

Това е споделил папският нунций у нас Джузепе Леанца пред председателя на парламентарната комисия по вероизповедания проф. Огнян Герджиков (НДСВ).

В края на миналата седмица двамата са разговаряли, тъй като Леанца бил притеснен от намесата на Светия престол в даването на спорния сан.

“Светият престол е бил заблуден, защото първо Галактион е искал разрешение да направи частно посещение в Рим, а след това е поискал да отслужи молебен по случай приемането на България в Европейския съюз”, обясни пред Mediapool  Герджиков. По думите му Галактион изобщо не е обявил даването на архонската титла на Бинев и така е подвел Ватикана, който изобщо не е “благославял” ритуала.

“Затова  поех ангажимента пред папския нунций да говоря с патриарх Максим и с владиците, за да ги уведомя за позицията на Ватикана и да чуя тяхното становище, коментира Герджиков. В понеделник, за когато бе насрочено началото на тридневното заседание на Светия синод, той е посетил архиереите и е предал притесненията на Ватикана.

Владиците от своя страна споделили, че са научили от медии и от Герджиков подробности за архонтската титла на Бинев. Самият Галактион не присъствал на срещата.

В църковните среди усилено се говори, че старозагорският митрополит ще се покрие за неопределено време, докато нещата се уталожат. Остава под въпрос дали Светият синод ще вземе решение да го накаже и изобщо каква ще е позицията на владиците.   

“Има известно напрежение в обществото ни, защото проблемите вече са свързани не толкова между две църкви, а между две държави – България и Ватикана”, каза Герджиков.

Българската православна църква няма практиката да дава архонтска титла. По принцип тя се дава за заслуги към църквата и човечеството и се наследявала. Предавала се от баща на първороден син и в католическия свят съответства на херцог, граф, а в славянския – на княз. Архонтска титла имал и последният президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, а титлата му била дадена Гръцката православна църква.

Името на 41-годишния Слави Бинев в България не е широко известно в посочената светлина на благочестие и вероятна щедрост на християнин. В медиите то попадна многократно през деветдесетте години и след 2000 г. покрай шумни скандали, ставали в чалга -заведения, притежание на бизнесмена, и с връзките му с противоречиви фигури на прехода и със сегашни политици и издатели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?