"Галъп": 76% от българите се страхуват, че не могат да разчитат на здравната система

Обществото е силно поляризирано по темата за коронавируса

"Галъп": 76% от българите се страхуват, че не могат да разчитат на здравната система

Хаосът в здравната система допреди дни заради бурния ръст на случаите на Covid-19 сериозно е стреснал обществото. 76% от гражданите споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. Хората са загубили доверие в системата и смятат, че ще бъдат оставени на произвола на съдбата.

Това е един от тревожните изводи на телефонна анкета, проведена от "Галъп интернешънъл" сред 800 души в периода 28 октомври – 1 ноември тази година. Именно в този период нашумяха случаите на хора, размотавани по линейки и с отказан достъп до лечение при остри симптоми на Covid-19. Впоследствие, властта обяви мерки и наказания срещу хаоса в системата, но все още не е ясно дали те ще се окажат достатъчно ефективни.

Обществото е силно разделено по темата с коронавируса у нас,

става ясно още от проучването на "Галъп интернешънъл".

"Разделени и дори поляризирани са мненията по въпросите на коронавируса у нас в момента. Обществото не изглежда готово за нови форми на затваряне, макар и тази мисъл да не звучи вече толкова шокиращо, колкото през лятото. Личи влиянието на "алтернативни разкази", но дори и при това положение, няма мнозинство срещу носенето на маски, например. Никак не са малко обаче хората, които намират за прекалено панически тона на медии, а и на институции", коментират от "Галъп интернешънъл".

Разцепление по въпроса за нови твърди мерки

Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки.

От лятото насам явно има и известно "свикване с мисълта" – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни с нови твърди мерки, а под 40% – съгласни, сега съгласните са 51% срещу 48% несъгласни. Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване.

Половината българи е "за" маските – другата половина е "против"

42.5% от българите признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Все пак мнозинството от 55% не приема подобна позиция. Известен дял се колебаят.

Мнозинство, макар и крехко (50.6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45.7% са на обратното мнение, а има и известен дял колебаещи се.

В общи линии, българите явно показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното съвестно спазване, но явно личи, че немалки дялове предпочитат да вярват и в алтернативни истории, отбелязват социолозите.

53% от българите се съмняват в надеждността на тестовете за коронавирус, докато 31% им вярват напълно.

Мнозинството е умерено уплашено

В края на октомври 22% избират опцията "Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали". 52% избират по-умереното "Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип". 24% намират, че "Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника".

"Дяловете на тези три реакции – паническа, тревожна и спокойна – варираха в годината. Винаги надделяваше междинното възприятие, но с различни нюанси. Например, в началото паниката набъбна, за да почне после постепенно да спада и да стигне ниски нива през лятото. Сега обаче отново показва признаци на ръст. Спокойната реакция пък е в най-високото си ниво от началото на пролетта насам. Междинната реакция сега остава с най-висок дял измежду трите опции, но като че ли е в най-ниските си нива от началото на пандемията въобще", коментират от "Галъп интернешънъл".

Така се оказва, че двете крайности – паническа или спокойна – са заели "територия" за сметка на умерено тревожната реакция. Това е известен белег на поляризация на мненията – още един симптом на разделено обществено мнение, смятат социолозите.

Хората са убедени, че медиите създават излишна паника

Близо 76% от хората намират, че медиите създават и излишна паника. 62% виждат подобна вина у институциите. Очевидно, не са малко и хората у нас, които не са склонни да преувеличават опасността и биха желали по-спокойна публична среда.

54% смятат, че правителството не се справя със ситуацията

Мненията са разделени по въпроса дали българското правителство се справя с коронавируса. Обществените оценки за работата на правителството по темата "коронавирус" изглеждат по-неблагоприятни в сравнение с пролетта и лятото, макар да остават по-добри от общите оценки за работата на правителството.

Общо 45% са съгласни, че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, а 54% са по-скоро или напълно несъгласни. През пролетта делът на положителните оценки беше преминал и 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи. През лятото обаче, с новия ръст на случаи, имаше и разколебаване в оценката. С решителния ръст през есента, а и вероятно с новия политически контекст от лятото насам, оценките са по-ниски.

Споделяне

Още от България