"Галъп": 79% одобрение за първите 10 дни на Радев

Изходът от изборите ще зависи от оценката дали управлението на ГЕРБ е било застой, прогрес или регрес

79 на сто от българските избиратели оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев, който през това време назначи служебно правителство и проведе срещи с ръководителите на ЕС и НАТО в Брюксел. Това сочи нов експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен в периода 1-2 февруари 2017 г. сред 803-ма души в цялата страна.

Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%. Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, на равнището на масовото съзнание в момента е категорично решен – 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата ориентация на Румен Радев, едва 12% са на обратното мнение.

Очевидно първото международно посещение на новия ни държавен глава в Брюксел и срещите му на върха на НАТО слагат край в съзнанието на три четвърти от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения, коментира "Галъп".

Изследването освен това показва, че инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

Очевидно масови са нагласите в българското общество за обновяване на политическия елит и за пряк избор на ръководители, заключават социолозите. Вероятно и затова общественото мнение "награждава" Корнелия Нинова: 47% я определят като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния ѝ рейтинг на одобрение от около 25%.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана: 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като "застой" определят тези години 27% от запитаните. Тази тема вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от "накланянето на везните" по този въпрос ще зависи и резултатът от вота.

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. "Гаъп" твърди, че електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват.

Като цяло сондажът регистрира висока степен на поляризация на общественото мнение по отношение на едно бъдещо управленческо мнозинство след 26 март.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?