"Галъп: Ако изборите са сега, Реформаторският блок измества "Атака" в НС

Страната е поляризирана, има сериозен потенциал за протести и очакване за предсрочен вот

"Галъп: Ако изборите са сега, Реформаторският блок измества "Атака" в НС

Провеждането на избори сега би довело до промяна на картината в парламента, като на мястото на "Атака" би влязъл Реформаторският блок. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп", обявени на вторник.

Според допитването повечето българи са на мнение, че правителството на Пламен Орешарски не трябва да изкара цял мандат и има сериозен протестен потенциал, но в същото време страната е силно поляризирана.

Доверието в президента Росен Плевнелиев леко е намаляло, а рейтингът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е рекордно нисък.

Изследването е проведено сред 1013 души чрез пряко интервю по домовете между 1 и 8 август и не е уловило възможните ефекти на последните събития като обсъждането на президентското вето върху актуализацията на бюджета и други.

Реформаторският блок замества "Атака"

Според данните на проучването, ако изборите се проведат сега, БСП би била първа политическа партия с подкрепа от 21.7%, следвана от ГЕРБ – 17.5% и ДПС с 6%.

Това биха били и единствените три партии, които ще прескочат четири процентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Ако партиите от Реформаторския блок се явят заедно на избори обаче, 7% от анкетираните биха гласували за тях. Не е отчетен евентуалния ефект от присъединяването на СДС и БЗНС към блока.

Ако партиите от блока се явят на избори самостоятелно, нито една от тях не би влязла в парламента. Най-високо доверие събира "Движение България на гражданите" - 2.6 на сто.

"Разбира се, картината е хипотетична, но тя сочи добър потенциал за новото обединение", коментират от "Галъп".

За Националния фронт за спасение на България пък биха гласували – 2.5%, а за "Атака" – 2.4%.

Според Първан Симеонов от агенцията "политическата ситуация може да се определи като равновесие между двете основни политически сили с по-мобилизиран електорат на левицата, но също и с не лоши перспективи за новосъздаващия се Реформаторски блок".

Обществото – поляризирано, но с висок протестен потенциал

Според проучването обществото е силно поляризирано по отношение на кабинета "Орешарски" и протестите в столицата срещу него, като според 40% правителството трябва да подаде оставка, а според 38 – не.

44% подкрепят протестите срещу правителството на Орешарски, а 42% не ги подкрепят. За продължаване на протестите се обявяват 40 на сто, а 41 на сто са против.

8% твърдят, че вече са участвали в протест срещу правителството, а 30% заявяват, че биха участвали.

"Подобни числа свидетелстват за сравнително висок протестен потенциал", посочват от "Галъп".

Въпреки разделението обаче болшинството анкетирани са на мнение, че не би било добре правителството да изкара целия си мандат.

Според само 23 на сто от анкетираните изборите трябва да са след края на редовния правителствен мандат след 4-години. Според 19 на сто от запитаните парламентарните избори трябва да са заедно с изборите за Европейския парламент - през май 2014 г. Други 17 на сто от участвалите в изследването на "Галъп" заявяват, че парламентарните избори трябва да се организират до шест месеца, а 15 процента от анкетираните са на мнение, че трябва да се състоят веднага. Една пета не могат да преценят.

"Обществото явно продължава да бъде объркано и разделено по този въпрос. В същото време все по-трайно се настанява нагласата за избори преди края на 4-годишния мандат", отбелязват от "Галъп".

Доверието в Плевнелиев намалява, Борисов с отрицателен рекорд

Според проучването президентът Росен Плевнелиев е на трето място с 37 процента доверие, като пред него са само българският еврокомисар Кристалина Георгиева (46%), и кметът на София Йорданка Фандъкова (38%).

Доверието в президента е леко намаляло, като от "Галъп" това е закономерно – всяко пряко включване на президент в текущия политически дебат в последните години е било свързано с изгубване на част от подкрепата.

45% от запитаните са на мнение, че Плевнелиев не действа безпристрастно срещу 30% на противоположното мнение.

Четвърти по доверие е Георги Първанов - с 35 процента доверие, а след него с еднакъв процент доверие - 31 на сто, са омбудсманът Константин Пенчев, премиерът Пламен Орешарски и главният прокурор Сотир Цацаров. Те са следвани от лидера на БСП Сергей Станишев, който има доверие от 26 на сто. След него с 22 процента доверие е вицепрезидентът Маргарита Попова, следвана от председателя на Народното събрание Михаил Миков - с 21 процента доверие.

Рекордно нисък е рейтингът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - 20 на сто. Заместникът му в партията Цветан Цветанов пък се ползва с доверие от едва 8 пункта.

С 15 процента доверие в изследването на "Галъп" за август са министрите Хасан Адемов, Ангел Найденов и Цветлин Йовчев, както и лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева.

Председателят на ДПС Лютви Местан е събрал доверие от 12 процента, а министрите Зинаида Златанова и Петър Стоянович - от 11 процента.

С доверие от 9 процента са министрите Десислава Терзиева и Димитър Симеонов, както и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък е с доверие от 7 процента.

Шест процента доверие са събрали лидерът на "Глас Народен" Светослав Витков, Мартин Димитров и министър Анелия Клисарова, а с пет процента са Волен Сидеров, Касим Дал и министър Иска Михайлова. С четири процента доверие за август е министър Мариана Георгиева, с три процента - Яне Янев, а с два процента - председателят на СДС Божидар Лукарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България