"Галъп": Българите подкрепят еврочленството на Западните Балкани

Почти никой не вярва на Цветанов в самолетния спор, българите не подкрепят изселването на ромите от Асеновград

Мнозинството от българите подкрепят инициативите за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС, става ясно от експресно представително проучване на агенция "Галъп", проведено сред 800 пълнолетни граждани в период 4-6 юли. Общо 70% от участниците в изследването са се изказали положително за предоставяне на европейска перспектива за Македония, Сърбия и другите страни от региона. Едва 24% са се изказали отрицателно.

Проучването на "Галъп" е по множество теми от последните няколко седмици, включително „самолетния“ спор между Румен Радев и Цветан Цветанов, събитията в Асеновград, скандалите в управата на НДК, идеята за въвеждане на задължителни катализатори на леките автомобили и други.

"Подобни сондажи изваждат на показ обществените инстинкти и най-общите структури на масовото съзнание. Те могат да породят твърде интересни хипотези, макар да не са изчерпателни. Целта на такива сондажи е бързо да уловят картината на скоростно променящи се обществени сюжети", обясняват от агенцията.

Общо 71% вярват на президента Румен Радев в спора за поръчката за самолети за Военновъздушните сили (ВВС) и едва 9% – на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Румен Радев защитава позицията на експертната комисия, препоръчала покупката на нови шведски изтребители "Грипен", а Цветан Цветанов поставя под съмнение процедурата. Общо 75% искат България да се сдобие с нови военни самолети, а само 18% са "против".


"При резултатите в спора Радев – Цветанов се проектира доверие към двамата, което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза още през 2010 г.", коментира агенцията.

По казуса "Асеновград" мнозинството от българите не желаят да се стига до крайности. В отговор на въпроса "Трябва ли да се изселят всички роми от Асеновград?" мнозинството от анкетираните (53%) казват, че са "против". Общо 36% се съгласяват, че това е нужно.

"Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие", предупреждават от "Галъп". Във връзка с този въпрос агенцията пита участниците в анктетата дали лично са ставали свидетели (или са били участници) на агресивно поведение. 68% казват, че не са ставали свидетели, а 32% отговарят положително.

Относно скандала с НДК и смяната на директора му Мирослав Боршош участниците в изследването категорично одобряват (76%) създаването от парламента на анкетна комисия по случая.

Изследването се фокусира и върху няколко социално-икономически теми, станали актуални през последните дни.

Хората остават силно разделени по темата дали има разлика в качеството на едни и същи продукти, продавани на пазара в Западна Европа и в България. Общо 51% твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни. Други 46% казват, че не са забелязвали разлики.

Мнозинството не одобрява ограничаването на плащания в брой (61% срещу 35%), но за сметка на това силно подкрепя инициативата за задължаване на собствениците на автомобили да си монтират катализатори на автомобилите (85% "за" срещу 13% "не").

Българите подкрепят и исканията на полицаите за увеличение на заплатите им (67% срещу 26%).

Споделяне

Още от България