"Галъп": Бонусът "оптимизъм" за институциите е изчерпан

Съотношението в подкрепата между ГЕРБ и БСП се запазва 2 към 1

"Галъп": Бонусът "оптимизъм" за институциите е изчерпан

През февруари 2016 година се забелязва значителен спад в доверието на всички институции, сочи национално представително изследване на "Галъп". "Доверието в правителството и парламента засега е сходно с това в напредналата фаза на първия мандат на Бойко Борисов – като стойности и като развитие във времето", посочва социологическата агенция.

Почти без промяна обаче остават съотношенията между основните политически сили и ГЕРБ запазва сериозната си преднина пред БСП в съотношение 2:1.

"В края на миналата година се наблюдаваше обичаен "скок" в доверието към правителство, парламент, президент и управляваща партия - заради победните за ГЕРБ местни избори", отбелязва социологическата агенция.

"Сега този "скок" изглежда отминат и в първите седмици на 2016 г. подкрепата за властта се връща в познатите от последните дванайсетина месеца нива. Тези изводи се потвърждават и от динамиката по традиционния за "Галъп интернешънъл“ въпрос накъде върви България – и тук около местните избори имаше "бонус" оптимизъм, а след това последва нормализация", се казва в анализа на "Галъп".

В средата на декември доверието в правителството е било 32%, а недоверието – 50%. Два месеца по-късно доверието спада до 27%, а недоверието се увеличава до 59%. Доверието в Народното събрание традиционно е много по-ниско, но това не му пречи да спадне още. В средата на декември доверието е било 21% срещу 69% недоверие. През февруари доверието се срутва до 16% срещу покачващо се на 72% недоверие.

Рекордно ниско спада доверието в президентската институция през мандата на президента Росен Плевнелиев – 25%. Според "Галъп" спадът за последните два месеца е с десет пункта. Недоверието е нараснало от 50 на 60 процента.

По отношение на партиите в парламента изследването отчита, че ГЕРБ запазва обичайната си преднина пред БСП в съотношение около и над 2 към 1. Ако изборите бяха в началото на февруари 24.1% от всички гласуващи биха пуснали бюлетина за ГЕРБ. Подкрепата за БСП е 11.9%, за ДПС – 6.9%, а за Реформаторския блок – 5.3%. Малко над 40% от участвалите в изследването казват, че няма да гласуват. Данните на "Галъп" показват процента разпределението на подкрепата сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите.

"От днешна гледна точка пет от парламентарните сили със сигурност биха влезли отново в парламента при избори сега, а две от тях имат реалистични изгледи също да го сторят, но следва да се изчакат и данните от идните месеци", сочи анализът на социологическата агенция. Патриотичният фронт е сигурният пети с подкрепа от 3.6%, а изчакващите са "Атака" с 3.3% и АБВ е с 2.3%.

Засега в Реформаторския блок няма съществено разколебаване на подкрепата, но с утвърждаване на новия проект на Радан Кънев вероятно ще настъпи отцепване на част от електората, се казва в коментара на агенцията към данните от изследването.

"В Патриотичния фронт силите на НФСБ и на ВМРО изглеждат по-скоро изравнени от местните избори насам. Двете формации пазят идентичността си, макар че и тук немалка част от симпатизантите се проявяват като привърженици на патриотите като цяло", посочва агенцията.

Проучването е проведено между 29 януари и 4 февруари чрез пряко интервю сред 1005 души.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?