"Галъп": БСП и ГЕРБ с изравнени сили, спор за трето място на ДПС с ББЦ

Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 18.3%, за ГЕРБ също 18.3%, С подкрепа от 7.2% "България без цензура” почти догонва ДПС, която има 7.1%. Това показва ппроучване на "Галъп Интернешънъл", направено между 8 и 15 май сред 1011 пълнолетни българи.

"България без цензура" изглежда сигурен участник в Европарламента, но трябва да се отбележи, че става дума за декларативни нагласи и точната прогноза е трудна, отбелязват от "Галъп”. ДПС остава с най-стабилни изгледи за третото място - като се вземат предвид онези, за които със сигурност може да се твърди, че ще гласуват..

Сред останалите партии най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент запазват Реформаторският блок и АБВ.

Подкрепата за Реформаторския блок е нараснала с 1.7% за месец. Коалицията през май получава 3.8% от гласовете на интервюираните.


Не се отбелязва динамика при "Атака", като "Атака" и НФСБ ще трябва да покажат значителна мобилизация, ако искат да прескочат бариерата.

44% от запитаните заявяват, че със сигурност ще гласуват. Една пета обявяват, че ще се възползват от възможността за преференциално гласуване.


Данните не са прогноза за изборен резултат, а отразяват декларативни нагласи 10 дни преди датата на изборите, уточняват от "Галъп”.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?