"Галъп": БСП и ГЕРБ с изравнени сили влизат в надпреварата за евроизборите

Бойко Борисов и Сергей Станишев

БСП и ГЕРБ ще бъдат в изключително равностойна надпревара за Европейските избори. АБВ има реални шансове за присъствие в Европейския парламент. Новото движение на Николай Бареков продължава възходящата си тенденция. Това са част от изводите във февруарското изследване за обществените нагласи на "Галъп интернешънъл”, проведено между 31 януари и 10 февруари сред 1012 пълнолетни граждани.

През този месец освен традиционния открит въпрос от типа "Ако изборите за Народно събрание се проведат сега...” "Галъп интернешънъл” започва да задава и въпрос за предстоящите избори за Европейски парламент.

Към този момент данните от двата типа електорални въпроси отразяват единствено декларативните нагласи на респондентите. А те традиционно са на по-високи нива в сравнение с реалната очаквана активност на Европейските избори. От днешна гледна точка тя вероятно ще бъде между 2.5 и 3 милиона души, отбелязват от агенцията.

Заявката на АБВ поставя БСП във видимо по-трудна ситуация отпреди, макар да отнема сравнително малка част от подкрепата на БСП. В същото време само половината от подкрепата на АБВ идва от средите на хора, които в последните избори са гласували за БСП. Останалата част идва от хора, които твърдят, че не са гласували, а също и от гласували за ГЕРБ, както и за по-малки партии.

Това сочи по-центристки позиции на АБВ в сравнение с БСП.

С проявата на АБВ предизборната надпревара става изключително оспорвана, защото силите на БСП и на ГЕРБ изглеждат съвсем изравнени – съответно около 19 и около 18%.

Традиционно стабилни са равнищата на подкрепа на ДПС (между 6 и 7%), а по всичко личи, че очертаващата се коалиция на "България без цензура” с ВМРО успешно мери ръст с Реформаторския блок, който пък остава без динамика в подкрепата от няколко месеца насам и е на нива между 4 и 5%, анализират резултатите от изследването от "Галъп".

Формацията на Георги Първанов също се намесва в борбата за влизане в Европейския парламент с подкрепа над 3%.

Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на спада в доверието на Гeорги Първанов, който се дължи на промяната в мнението на мнозина от привържениците на БСП. Първанов обаче остава сред политическите личности с най-високо одобрение – с близо една четвърт положителни оценки. Подобна е ситуацията и при Ивайло Калфин, който се ползва с доверието на 22% от пълнолетните българи.

Няма съществена промяна в оценките за основни институции, те остават на сравнително ниски нива – 14% заявяват доверие в парламента, 26% - в правителството и 30% - в президента.

Потенциалът за протести остава висок и близо една пета споделят готовност за участие в протест срещу правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България