Галъп: ГЕРБ и БСП запазват съотношението помежду си от изборите през есента

Галъп: ГЕРБ и БСП запазват съотношението помежду си от изборите през есента

Ако в момента се проведат парламентарни избори с шанс да влязат в парламента са 5 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. С реалистични перспективи да са в него са още "Атака" и донякъде АБВ, сочи последното социологическо проучване на "Галъп Интернешънъл" за май.

От социологическата агенция твърдят, че след логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24%. БСП пък се е установила на нива под 15%. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.

Трета е ДПС с 8%, а Реформаторският блок и Патриотичния фронт събират около 4 процента сред всички имащи право на глас.

Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ, коментират от "Галъп".

Към средата на май 30 на сто от българите декларират доверие в правителството, а 57% недоверие. 18 процента дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56% - негативно.

Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо.

По правило негативните оценки към институциите са повече от позитивните. Месеците около завършека на мандата "Орешарски" бяха свързани с повишени негативни оценки. В първите месеци на новия кабинет последва логичен лек ръст на положителни нагласи към кабинет и парламент. С началото на пролетта навлязохме в нов етап, в който данните се установиха на определени нива. Това установяване се потвърждава и в този месец, коментират социолозите.

Няма особена динамика и в доверието към различните личности. По традиция в "челото" са еврокомисарят и столичната кметица (с дялове съответно малко над и под 50% доверие), популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът (групата е с дялове около 30% доверие) и т.н. Лиляна Павлова утвърждава доверието си до 34%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?