"Галъп": Хипотетична партия на Слави Трифонов би влязла в парламента

Спада подкрепата за ДПС и доверието в президента Росен Плевнелиев

"Галъп": Хипотетична партия на Слави Трифонов би влязла в парламента

Чувствително се увеличават хората, готови да гласуват за шоумена Слави Трифонов.

Хипотетична негова партия има реалистичните шансове да влезе в парламента, ако изборите бяха днес.

Това сочи ежемесечният сондаж на общественото мнение, независим от външно финансиране, на "Галъп интернешънъл".

Изследването е проведено сред 819 души в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. Това е периодът скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев за нов президентски мандат.

Според "Галъп" потенциалните гласове за Слави Трифонов са най-много сред най-младите, които са и група с доста нестабилно електорално поведение.

"Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер", посочват анализаторите.

Интерес според "Галъп" буди също сравнително по-ниската от обичайното декларирана подкрепа за ДПС. Данните от следващите месеци ще покажат има ли спад при ДПС и на какво се дължи той, посочват от агенцията.

ГЕРБ запазва обществената си подкрепа в съотношение 2:1 спрямо основната опозиционна партия БСП, макар доверието в правителството да не показва ентусиазъм, посочват още от "Галъп".

През месец май 25% имат доверие в правителството, а 64% заявяват недоверие.

Близо 25% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, ако изборите се провеждаха сега, а над 12% - за БСП.

Над 5% обявяват, че ще гласуват за ДПС, близо 5% - за партиите на Реформаторския блок, а над 4% - за партиите на Патриотичния фронт. 3% са готови да глсуват за АБВ, а други 3% декларират, че биха гласували за формация на Слави Трифонов.

Близо 3% е потенциалният електорат на „Атака“, а 37% заявяват, че не биха гласували.

Доверието в президента пък достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие. При това времето на сондажа не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за нов мандат.

"По всичко личи, че засега в отношението към политическия процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци", обобщават от "Галъп".

Споделяне

Още по темата

Още от България