"Галъп": "Има такъв народ" и ГЕРБ са с равни шансове за победа

"Галъп": "Има такъв народ" и ГЕРБ са с равни шансове за победа

Още в първата седмица на предизборната кампания "Има такъв народ" и ГЕРБ са с напълно изравнени позиции за спечелване на парламентарните избори, показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл Болкан", направено по поръчка на БНР.

Изследването е направено в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, чрез интервю "лице в лице" с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. Проучването е направено след санкциите на САЩ по закона "Магнитски", но частично улавя и отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

Друга интрига, освен тази за това коя партия ще е на първо място, е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но се приближават към тази възможност, посочва "Галъп".

От социологическата агенция посочват още, че при "Демократична България" се забелязва укрепване на резултата в последните месеци и въпросът е какви са шансовете на формацията, която продължава да е трета пред ДПС, за по-челни места.

Нагласите

Според резултатите, ако изборите бяха днес, "Има такъв народ" би спечелила подкрепата на 21,2% от твърдо решилите да гласуват, а ГЕРБ – на 21 на сто. БСП е трета с 15.9%.

За "Демократична България" биха гласували 12.1%, а за ДПС -11.9 на сто. Формацията около Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън" е шестата формация, която влиза в НС с 5.8% подкрепа от твърдо решилите да гласуват.

Коалицията между НФСБ, ВМРО и "Воля" продължава да е под бариерата за влизане в парламента с 3.5%. За националистическата партия възраждане биха гласували с 2.7%, а за партията на Васил Божков "Българско лято" – 2.4% на сто.

Общо 3.5% отиват за останалите партии. Сред тях личат формацията около Жан Виденов, формацията на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, "Атака" и др.

По отношение на нагласите на избирателите да гласуват, ситуацията изглежда така: 58.2% от всички запитани казват, че със сигурност биха подали своя вот; 16.4%, че вероятно ще гласуват; 7.3% – че вероятно няма да гласуват; 14.7%, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят.

Минимален дял биха гласували с "Не подкрепям никого".

Санкциите по "Магнитски" и служебното правителство

Първите оценки за санкциите "Магнитски" и за служебния кабинет като цяло са позитивни, показва друго проучване на "Галъп", проведено за собствена сметка в периода 14-16 юни сред 809 пълнолетни българи, чрез интервю по телефона. Абсолютната максимална грешка е ±3.2% при 50% дялове.

Санкциите "Магнитски" се одобряват, макар и да няма особена обществена запознатост. 49.2% одобряват, а 31.6% не одобряват.

58% от участвалите в проучването казват, че одобряват служебното правителство, а 33.2% не го одобряват.

Отношението към отминалото управление на ГЕРБ е сдържано и по-скоро негативно. 7.1% смятат, че то е напълно успешно, 19.8% – по-скоро успешно, 22.0% – нито успешно, нито неуспешно, 22.8% – по-скоро неуспешно, а 26.9% – напълно неуспешно.

Българското общество запазва почти единодушната си оценка срещу компромиси със Северна Македония. 70% са против отстъпки пред Северна Македония, на противоположното мнение са 19.3%. Останалите се колебаят.

Споделяне

Още от Предсрочни избори