"Галъп интернешънъл": 56% от българите искат оставката на Валери Симеонов

"Галъп интернешънъл": 56% от българите искат оставката на Валери Симеонов

Телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" показва, че според 56% от запитаните вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка заради "конфликта му с някои медии и журналисти". 35% са на противоположното мнение. Близо 70 на сто от анкетираните одобряват подадената и приета оставка на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, който в същия ден и в същото студио си позволи заплахи към водещия от Нова телевизия Виктор Николаев, както направи след него Валери Симеонов.

"Галъп интернешънъл" посочва, че в дебата на Валери Симеонов с журналистите 62% са на страната на журналистите, а 18% са на страната на вицепремиера. 5% не избират нито едната от двете опции.

Сред противниците на оставката личат привържениците на управляващите. Скупчването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов очевидно подлага на риск подкрепата за управлението – на фона на напрегнатата ситуация около дебата с президента Радев, коментират социолозите от агенцията.

Във вторник, запитан за обидните изказвания и езика на омразата, използван в последните дни от колегите му "патриоти" по адрес на ДПС, Валери Симеонов, гост на празника на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив, коментира: "На тоя ден да говорим за ДПС ми се струва пошло". Той посъветва репортерите да направят справка с ДПС какво означава език на омразата. "Да наречеш някого ксенофоб и фашист също е език на омразата, а на това сме свидетели от влизането ни в 43-ото Народно събрание”, каза вицепремиерът и лидер на НФСБ. "Това, обаче, странно не възмущава никого", допълни той.

  

Телефонният сондаж на "Галъп интернешънъл" показва още, че 2.2 милиона са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община.

41% отговарят с "да" на въпроса дали знаят за конкретен случай на уреждане на "свои хора" от страна на властта в своята община, а 56% отговарят "не". Тези 41% се равняват на около и над 2.2 милиона души. В такива въпроси не може да се очаква съвършена искреност и това означава, че числото вероятно е по-високо, отбелязват от агенцията.

Не личат особени разлики според типа населено място. Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен – вероятно това е естественият им защитен рефлекс като привърженици на управляващата партия.

В хасковския казус 45% вярват на Елена Йончева, а 17% - на Делян Добрев. 8% - на нито един от двамата. Останалите не са запознати или не могат да отговорят. Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично.

По повод отхвърлената оставка на Делян Добрев от ГЕРБ изследването сочи, че според 66% от анкетираните "оставката на депутат е лична негова воля и не бива изобщо да се подлага на гласуване".

По този въпрос само привържениците на ГЕРБ контрастират – там дяловете дали една оставка трябва или не трябва да се гласува са 50/50.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?