"Галъп": Кабинетът и премиерът губят доверие

"Галъп": Кабинетът и премиерът губят доверие
При видим спад на доверието към Бойко Борисов, правителството и парламента, еврокомисарят Кристалина Георгиева е политикът с най-висок рейтинг в България за месец ноември. Това сочат данни от ново проучване на агенция "Галъп", оповестени в неделя. Втори във временната класация е Борисов, а вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който попадна в центъра на скандали, провокирани от Алексей Петров и РЗС, губи одобрение и се изравнява по рейтинг с президента Георги Първанов. Веднага след него по рейтинг се нарежда бившият български еврокомисар и настоящ съветник на шефа на ЕК Меглена Кунева.

Така двете български представителки в ЕК попадат в топ 5 на класацията.

Кристалина Георгиева, чийто рейтинг през октомври е бил 49%, сега е 56%. През ноември спрямо октомври с 14 на сто намалява доверието към Цветан Цветанов  - до 41 на сто.

С уговорката, че аналогията е много далечна, Марчела Абрашева от "Галъп" посочи, че подобен рязък срив на доверие е наблюдаван при първите медийни събитията около имотите на Симеон Сакскобургготски.    

Публичният образ на Бойко Борисов започва да губи заради скандалите около неговите съпартийци и доверието към него пада с 5 пункта - до 47 на сто, с което се нарежда втори след Кристалина Георгиева.

Спадът на доверието към президента Георги Първанов е с един процент - до 41 на сто.

Изследването е направено сред 1009 души в периода 28 октомври - 4 ноември, преди да бъде обявен официално стартът на президентската формация АБВ. Поради тази причина социолозите не са задавали въпроси за нея.

В отговор на въпрос Абрашева каза, че не може да се предположи дали рейтингът на доверие към президента ще се прехвърли към неговия проект. Това прилича на питането - "ако харесвате Джони Деп, ще харесате ли следващия му филм - не знаем, ще отидем да го гледаме, ако сме симпатизанти", обясни Абрашева.

42 на сто от анкетираните смятат, че обвиненията към бившия съветник в ДАНС Алексей Петров – Трактора са по-скоро основателни и той е "октопод".

Според проучването има спад в доверието към правителството от 37 на сто през октомври - на 32 на сто през ноември. Парламентът пада от  от 20% на 14%. С един процент е ръстът на доверието в президентската институция - от 40 - на 41 на сто.

Ако сега имаше парламентарни избори, за ГЕРБ биха гласували 31.4% от анкетираните, докато през октомври това биха направили около 35.2 на сто.

38 % от запитаните са съгласни с твърдението, че все повече става ясно, че в ГЕРБ има корупция и хора, които преследват лични интереси.

Спадът на доверието в ГЕРБ се дължи на скандалите с водещи фигури в партията, както и на неувереността за това дали страната се развива в правилна посока, и съмненията, че скоро ще излезе от кризата. Въпреки това ГЕРБ остава първата политическа сила в страната. Според проучването има известна мобилизация на червения електорат, като 17. 8 на сто от анкетираните заявяват, че биха дали гласа си за БСП през ноември, при 13.8% през октомври. Седем на сто биха гласували за ДПС; 3.5% за Синята коалиция, 2.4 за "Атака" и едва 0.3% за РЗС. С 3 % нарастват и хората, които не биха гласували.

От министрите в кабинета хората вярват най-много на Росен Плевнелиев, чийто рейтинг е нараснал с 4 % и вече е 32 %. Най-много са се повишили рейтингите на Божидар Димитров – с 5 % , Трайчо Трайков – със 7 %, Симеон Дянков- с 4 %, Аню Ангелов, Сергей Игнатов, Тотю Младенов – с по 3 %.

Хората продължават да имат най-голямо доверие към президентската институция. Гражданите вярват повече на полицията, армията и местната власт, банковата система, отколкото на правителството като институция. Съдът остава институцията с най-нисък рейтинг през този месец - едва 13 %.

Според проучването се увеличава броят на хората, които смятат, че България върви към по-лошо - 57 на сто от запитаните, срещу едва 25 процента, които мислят, че страната върви към по-добро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?