"Галъп": Кабинетът "Орешарски" дели българите на два лагера

Недоверието към правителството чувствително преобладава, БСП има 3% превес над ГЕРБ

"Галъп": Кабинетът "Орешарски" дели българите на два лагера

Съдбата на правителството на Пламен Орешарски продължава да е въпрос, който дели българите на два лагера с противостоящи мнения, сочи изследване на агенция "Галъп", направено в средата на септември и обявено на 1 октомври. 45% подкрепят протестите срещу правителството, а 44% - не. Почти същото е разпределението на мненията и по отношение на въпроса трябва ли правителството да подаде оставка, както и трябва ли протестите да продължат. Контрапротестите се ползват с одобрението на 35% от българите, а 51% не ги одобряват.

Мобилизацията сред привържениците на БСП продължава да води до лека преднина пред ГЕРБ, както и до малко по-високо доверие към Сергей Станишев в сравнение с Бойко Борисов. Тази картина се запазва вече в три поредни месечни изследвания на "Галъп интернешънъл”, разясняват авторите на изследването в сайта на агенцията.

Не се посочват конкретни проценти и съотношения за доверието към правителството на Пламен Орешарски, което, според данни на други агенции от предходни месеци, успя да натрупа рекордно неодобрение още преди да е навършило 100 дни.

"Нивата на доверие в правителството напомнят нивата в последните месеци на управлението на Борисов и в първите месеци на управлението на Тройната коалиция. Недоверието към правителството чувствително преобладава", посочват "Галъп" и уточняват че "в същото време показателите се стабилизират – след обичайните благоприятни първи дни и последвалото сериозно разколебаване на доверието при назначаването на Делян Пеевски".

Хората с по-високо образование, доходи, по-младите, привържениците на партиите в дясно от центъра са сред противниците на настоящото управление.

Откритата намеса на ГЕРБ в протеста не среща преобладаващо одобрение, дори и в споменатите групи, въпреки че привържениците на ГЕРБ я подкрепят. На въпрос за участието на организирани симпатизанти на ГЕРБ в протеста 58% отговарят, че не одобряват, а 22% - одобряват.


Потвърждава се хипотезата за консолидация на електората на социалистите, която най-вероятно се дължи на защитната позиция, в която БСП изпадна. Индиректен показател за мобилизацията сред привържениците на партията е и лекият превес на онези, които смятат, че БСП би спечелила предстоящи избори пред онези, които очакват ГЕРБ да ги спечели.

Потенциалът на Реформаторския блок остава видим, сочи изследването. На хипотетичния въпрос от типа "бихте ли гласували” блокът получава 6% положителни отговори. Шансове да бъдат в следващия парламент запазват и НФСБ и "Атака”. Към този момент, това, разбира се, не могат да бъдат прогнози за реален изборен резултат, уточняват социолозите.


През този месец няма съществена динамика в доверието към основните институции и личности. В челото закономерно продължават да са личности, които остават по-далеч от текущия политически дебат – еврокомисарят, столичната кметица, настоящият и бившият президент, главният прокурор. Вероятно именно заради по-трайната намеса на президента в текущия политически процес, президентската институция не се ползва с нивата на доверие от повече от 40 и близо до 50 на сто в първата година и половина на мандата.

Личното доверие в Росен Плевнелиев пък за момента остава на нивата от август - 37% от българите имат доверие в него. Бойко Борисов се стабилизира на нива на доверие от 20 и над 20% от пълнолетните българи. Данните от идните месеци ще покажат дали това е част от общата посока на стабилизация, дали е моментно явление, или е начало на растеж. Дори да става дума за стабилизация, тя е на по-ниски от преди нива.

Стабилизацията води и до известно успокояване на очакванията за икономиката и личните финанси. За да се потвърди, обаче, подобно наблюдение, трябва да изчакаме данните от идни месеци, защото студеният сезон е традиционно предизвикателство към всички управляващи. В есенно-зимните месеци ще се провери дали стабилизацията е трайна - трябва да се изчакат поне данните от октомври, за да се правят обобщения в тази посока, заключават социолозите от "Галъп".

Споделяне

Още по темата

Още от България