"Галъп": Коалиционният кабинет на Борисов стартира с 26% подкрепа

Социолозите отчитат нисък протестен потенциал в обществото

Кликнете върху снимката за да се покаже в пълен размерИзборите и създаването на правителство са донесли известно намаляване на обществената тревожност. В масовото съзнание е доминиращо желанието за стабилизация, а не за резки промени. Партиите във властта запазват подкрепата си, а останалите с изключение на ДПС са в тежък момент.

Това са част от изводите от декемврийското издание на редовния "Политически и икономически индекс" на социологическата агенция "Галъп", обявени в четвъртък.

Вторият кабинет на Бойко Борисов започва с доверие от 26%. Отбелязва се ръст от 10 пункта по този показател в сравнение с началото на предишния месец, когато още вървяха преговорите между партиите и не беше избрано новото правителство.

По нива на стартово доверие правителството прилича най-вече на предишните, създадени в условията на сложни преговори или тежки компромиси, отбелязват от "Галъп".

Електоралните нагласи спрямо партиите и доверието в основните личности не показват особени промени. 26.1% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, срещу 13.2% - за БСП.

На предсрочните избори в началото на октомври ГЕРБ спечели 26.3%, а БСП – 13.3%.

Подкрепата за ДПС е 7.9%, а за Реформаторския блок, който управлява в коалиция с ГЕРБ – 4.4%. Повече от една трета заявяват, че не биха гласували.

Новите имена в кабинета са сравнително непознати и за тях е твърде рано да се правят изводи или класации. Най-непознатият министър е този на образованието и науката, Тодор Танев - 65% не са чували за него.

Противно на очакванията Патриотичният фронт и АБВ не претърпяват видими пробойни в подкрепата си от допира си до властта. Електоралните нагласи за Реформаторския блок не се влияят видимо от нарасналото напрежение между съставните партии, отчита "Галъп".

Плахо повишение на оптимизма

В месеците около и след изборите има и плахо повишаване на оптимизма за посоката на развитие на страната. Към началото на декември 65% казват, че България върви към по-зле, но стойностите трайно се задържат под 70-те и повече процента - които бяха регистрирани през лятото или пък около протестите през миналата година. След изборите доверието в парламента също леко се покачва, за да достигне на нива от 16% към началото на декември, а недоверието чувствително спада.

Според социолозите настоящият кабинет прилича по начални нива на популярност най-вече на кабинета на тройната коалиция (около 28% доверие в първите месеци), а и на "Орешарски".

Според тях сравнително плахият кредит на доверие към новия кабинет се дължи и на това, че не всички привърженици на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ го подкрепят. Идните месеци ще покажат каква част от електората на тези формации проявява доверие в правителството.

Няма нагласи за предсрочни избори

Според "Галъп" към момента 12% искат нови избори. За сравнение - при правителството на Орешарски този показател се движеше близо до 40%. Дори и сред електоратите на опозиционните сили не надделява желанието за бързи нови избори. Същото важи и за потенциала за протест – той е сравнително нисък сред всички електорати. 11% твърдят, че биха участвали в протест срещу това правителство, при нива между 20 и 30% през лятото и есента на 2013 г. Явно доминиращото обществено желание е за стабилизация и успокояване и се забелязва известно изтощение от политическата криза в последните месеци и години.

Споделяне

Още от България