Галъп: Над 61% от българите са се сблъсквали с "фалшиви новини"

Над 61% от българите са попадали на фалшиви новини през последната една година. Това са приблизително 3,3 млн. души. Това установи експресен сондаж, поръчан, финансиран и проведен от "Галъп Интернешънъл” сред 805 пълнолетни българи на 27 и 28 февруари

Една четвърт от пълнолетните българи пък са били преки свидетели на агресия между деца и юноши през последните 12 месеца. Числото потвърждава тревожната тенденция за повишаваща се агресия сред младежите. На въпрос "В последната една година Вие лично били ли сте свидетели на агресия между деца и юноши – скарвания, тормоз, сбивания?”, 75.1% отговарят положително, а останалите 24.9% - отрицателно.

"Галъп” са задали и въпроси по актуалните теми и събития от последните седмици и месеци.

За 88.3 процента от запитаните проблемите с пътни настилки, тунели и мостове са реални, за 9.8% те са създадени от медиите.

Проблемите със санирането на сгради за 52.6% от участвалите са реални, а тези с пръстовите отпечатъци при влизане в болница – за 49.1%.

90,2% са чували за програмата за саниране, като 51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове. Според 39,9% "санирането е голяма кражба”. Почти 50% от респондентите смятат, че санирането не е честно, което сочи, че детайлите му събуждат немалко недоволство у българските граждани.

Като пример за изкуствено създаден проблем респондентите посочват полета с военен самолет на президента Румен Радев. Според 63.6% проблемът е създаден от медиите, а едва 27.1% го смятат за реален.

Българите харесват на практика всички по-ярки политически действия и заявки от последните дни, заключват "Галъп".

53% харесват упрека на Корнелия Нинова към председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за изказването му, че Европейския съюз ще се развива на две скорости и за това, че страни като България могат да останат в неравностойно положение. 65.2% одобряват изказванията на Бойко Борисов, че не иска България да участва в увеличено присъствие на НАТО в Черно море, а 52.6% харесват идеята на Красимир Каракачанов да се блокира границата срещу автобуси с гласоподаватели от Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България