Галъп: Одобрението на министрите е между 10 и 20%

Фандъкова и Кристалина Георгиева са единствените политици с положителен рейтинг

Галъп: Одобрението на министрите е между 10 и 20%

Доверието в министрите от кабинета "Борисов – 2" варира между 10 и 20 на сто във втората година от мандата му, а единствените български политици с положителен рейтинг са кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Това показват обобщени данни за доверието в различни личности в рамките на последните 12 месеца, публикувани от "Галъп интернешънъл" в четвъртък.

Социологическата агенция уточнява, че предоставя информацията във връзка с предстоящите президентски номинации и с повишения интерес към темата за личностите в българския обществен живот.

Най-одобряваната фигура от правителството остава премиерът. В последните месеци Бойко Борисов стабилно се ползва с подкрепата на една трета от българите и недоверието на малко над половината. 15 на сто се колебаят. По-високо доверие има към кмета на София Йорданка Фандъкова и към вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева, които са и единствените с положителен рейтинг.

През последната година те събират чувствително положителни оценки, с лека преднина за Кристалина Георгиева - близо 50% от запитаните изказват одобрение за тях, а около една трета – недоверие. 15% се колебаят.

Сред най-популярните министри са на регионалното развитие Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов, съответно с доверие от около 30% и от 20%. Томислав Дончев е сред одобряваните членове на кабинета с доверие около 25%, недоверие – около 50% и 10% разпознаваемост.

Имаше министри, които в първите месеци от мандата на този кабинет показаха сравнително бърз ръст на положителните оценки, но после се установиха по-трайно на сравнително по-ниски нива, отбелязват от "Галъп".

Такива бяха, например, Петър Москов или в известна степен Румяна Бъчварова при нейното назначаване за вътрешен министър след оставката на министър Веселин Вучков, посочва "Галъп интернешънъл". Доверието в Петър Москов напоследък се колебае около и под 20%, а недоверието достига до 60%.

Около 12% се движи доверието във вицепремиера и просветен министър Меглена Кунева в последната година, а недоверието е над 70%.

С около 10% доверие се ползват министърът на икономиката Божидар Лукарски, на външните работи Даниел Митов и на земеделието Десислава Танева. Сходна е ситуацията и в първите месеци на министър Екатерина Захариева. Финансовият министър Владислав Горанов е с под една десета доверие, над 50% недоверие и 12% неразпознаваемост. "В последните месеци се долавя дори известен риск за доверието в него, но е нужно да се изчакат още месечни вълни на изследване", посочва агенцията.

При министъра на околната среда Ивелина Василева пък неразпознаваемостта е чувствителна – над една трета, доверието е под 10%, недоверието - над 40%. Новият социален министър Зорница Русинова тепърва ще бъде тествана, а разпознаваемостта ѝ все още е твърде ниска. Социолозите отбелязват, че предшественикът ѝ Ивайло Калфин бе един от сравнително одобряваните министри. Енергийният министър Теменужка Петрова също не е разпознавана от чувствителния дял от над една трета от пълнолетните българи, около 10% е доверието към нея, а недоверието - над 40%.

Доверието към президента Росен Плевнелиев е около 25% в последната година, а отрицателните оценки са 60% . Вицепрезидентът Маргарита Попова в последните дванадесет месеца също се ползва с доверието на около една четвърт, а недоверието се движи над 50%.

В годината доверието в главния прокурор Сотир Цацаров се колебаеше на нива от около и под 15%, а недоверието – над 60%. Една пета е делът на колебаещите се, а около 5% не са чували.

Председателят на парламента Цецка Цачева се ползва с доверието на около 20% от българите и с недоверието – на над 60%. 14% се колебаят, а 4% не са запознати. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в последно време е с доверие около 16%, недоверие – близо 70%.

Личностите на Слави Трифонов и Веселин Марешки, които инициираха референдуми, са тествани по-силно в последните месеци. Към началото на тази година доверието в Трифонов бе малко под 40%, а недоверието – малко над 40%. Тепърва обаче трябва да се премери отражението на дейността на Слави Трифонов, казват социолозите и отбелязват, че по правило, при навлизане на популярни медийни фигури в нова роля, която е част от политическия процес, доверието започва да спада.

От "Галъп" регистрират спад в доверието на бившия президент и лидер на АБВ Георги Първанов.  Преди година той отбелязваше нива на доверие около и над 20%, но сега е по-близо до 15%. Недоверието пък плавно се покачва от около 60% до около 65%, обобщава агенцията. 

Новоизбраният лидер на БСП Корнелия Нинова започва с доверие от около 20% и недоверие от близо 60%. По около една десета се колебаят или не са чували за нея.

Съпредседателят на Патриотичния фронт" Валери Симеонов има около 10% доверие, и две трети недоверие, а Красимир Каракачанов се ползва с подкрепата на 14% и недоверието на две трети. Доверието в лидера на "Атака" Волен Сидеров е около 6%, не го харесват близо 90%.

Доверието в Радан Кънев в последните месеци е под 10%, а недоверието – над 70%. Преди година нивата на доверие изглеждаха малко по-високи. Сега 7% твърдят, че не са чували или не са запознати.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?